RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Nekaj praktičnih nasvetov za nov začetek

datum: 20.1.2012

Avtor: Marina Živkovič 

Pozdrav vsem ljubiteljem rib in novi spletni strani radjemribe.si

Odprite vrata ribam svoje jedilnice na široko. Jedli boste boljše in bolj zdravo. Priprava rib je zapletena le na prvi pogled. Veselim se druženja z vami in izmenjave receptov za pripravo ribjih jedi. Rib je veliko vrst in vsaka ima svoje značilnosti. Tako morske kot sladkovodne. Čisto vsak dan lahko pripravite drugo ribo na drugačen način. Priprava rib je veliko enostavnejša kot si mislite. Le nekaj malenkosti je dobro vedeti.

Nekaj praktičnih nasvetov za začetek

Po pripravi rib na vaše roke in posoda ne bosta zadržala vonja po ribah, če jih boste najprej umili z mrzlo nato pa še s toplo vodo.

Ko ribe čistite in perete jih nikoli ne puščajte stati v vodi .

Če boste vodi, s katero ribo operete ali jo v njej kuhate, dodali malo kisa ali limoninega soka, bo riba ostala čvrsta in se pri kuhi ne bo razpadala.

Vonj po ribi z jedilnega pribora boste z lahkoto odstranili, če jedilni pribor podrgnete s koščkom limone.

Ko načrtujete kosilo, morate vedeti, da je na osebo računati 40 dag cele ribe ali 25 dag čistega ribjega mesa.

Ko dušite več rib skupaj v isti posodi, jih pred dušenjem namažite z oljem ali maslom, da se ribe ne bi prijemale ena za drugo.

Ribe lahko cvremo tudi brez krušnih drobtin. Pred en ribe položimo v olje jih namočimo v razžvrkljano jajce, ki smo mu dodali žlico olja.

Suh peteršilj je pred uporabo dobro namočiti v topli vodi.

Ko pri ribjih jedeh uporabljamo limono, vedno odstranimo peške, ker znajo te jed zagreniti .

Izogibajmo se uporabi svežih rib v času njihove drsti. Takrat je meso praviloma slabše kvalitete.

Sveže peteršiljevo listje lahko lažje drobno sesekljamo, če je suho.

Večje kose rib moramo peči ali kuhati 5 minut dlje, kot ribe težke do enega kilograma, ki jih navajajo v večini kuharskih knjig.

Ribe dlje ohranimo sveže, če jih po čiščenju natremo s soljo od zunaj in od znotraj. Pred uporabo, ribe speremo in obrišemo, da ne bi bile preveč slane.

Na polovico prerezana limona se ne bo tako hitro posušila, če jo z odrezano stranjo položimo na krožniček v katerega smo dali malo olivnega olja.