RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Čiščenje rib

Oluskanje:
Luske vedno odstranjujemo od repa proti glavi z manj ostrim nožem ali s strgalom. Najbolje je, da to storite v posodi z vodo.

Čiščenje:
Nož zadremo v zadnjik in razparamo trebuh vse do glave. Pri tem bodite zelo pozorni, da ne poškodujete žolčnika - če se razlije, je meso pokvarjeno. Z nožem nato prerežite vez med glavo in telesom, da lahko z roko iztrgamo škrge. Drobovje potegnemo s škrgami vred ali pa ga odstranimo posebej.

Pranje:
Očiščeno ribe sperite pod tekočo vodo. Ne namakajte je, ker se tako izgubijo okus in nekatere hranjive snovi, topne v vodi.

Razrez:
Ribo pred filiranjem osušite s kuhinjsko brisačo. Vzemite nabrušen nož z ozkim in upogljivim rezilom. Da gre v izgubo čim manj mesa, režemo vzdolž hrbtne plavuti. Iz ribe napravimo štiri fileje. Zgornji file obrnite nad hrbet, spodenjega pa proti sebi. Odstranite kosti, nato ribo obrnite in poosvite postopek na spodnji polovici. Odrezani file položite tako, da je koža obrnjena navzdol. Z eno roko primete repni del polovice, z drugo pa s poševno postavljenim nožem ločite file od kože. Fileje velikih rib razkosamo tudi prečno.