RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Okusne in zdrave

Ribe so od vedno pomemben del človekove prehrane. Ljudje smo jih jedli še preden smo udomačili živali ali se naučili gojiti zelenjavo.

Ribe so zdrave - vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in maščobnih kisnin omega 3, so lahke ter ne redijo, saj vsebujejo zelo malo maščob. Ljudje, ki se veliko prehranjujejo z ribjim mesom imajo na splošno manj težav z boleznimi srca in ožilja.

Zdrav in zadosten človekov jedilnik bi bil lahko brez težav sestavljen le iz rib, sadja in zelenjave. Dobro je vedeti, da je meso rib bolj zdravo od mesa drugih sladkovodnih in morskih sadežev, saj ti vsebujejo nekajkrat večjo vsebino holesterola. Ribje meso je najboljši vir hitro prebavljivih beljakovin in tudi večja količina maščob, ki je v njem, nam ne škoduje, še posebej, če odvečnih kalorij ne zaužijemo še s prilogami, testeninami, krompirjem ali belim kruhom. Popolno je za hitro pripravo, saj je toplona obdelava krajša kot pri drugih vrstah mesa. Med toplotno obdelavo se maščobne kisline topijo in prehajajo v tekočino, v kateri se ribje meso mehča. Veliko vrst rib jih vsebuje dovolj, da jih lahko pripravimo tudi brez dodatne maščobe. Ribe vsebujejo tudi veliko vode, zato jih lahko dušimo tudi v lastnem soku; pomagamo pa jim lahko z dodajanjem limoninega soka, belega vina ali kisa.

Naj z dobrimi recepti in svežimi ribami pripravimo zdravo kulinarično poslastico vsaj enkrat na teden!