RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Oslič

Riba:

Oslič

Merlucius merlucius L.

Oslič je ena najbolj dostopnih morskih rib v naših ribarnicah. Največkrat nam ga ponujajo globoko zamrznjenega.  Tako dostopnega in primernega za hitro in enostavno pripravo so nam ga pogosto ponujali v delavskih in vojaških menzah, še zlasti ob petkih. Marsikdo ravno zaradi tega ni ljubitelj rib. Zmota, ki jo moramo preseči in odpraviti slab spomin na to ribo! Ribiči na Jadranu cenijo to ribo muljastega, redkeje peščenega dna, odličen je na trnku, še boljši na krožniku.

Oslič spada v družino trsk (Gadidae), kar je že ena od referenc za njegovo okusnost. Najdemo ga po vsem Jadranu, tako pri obali, kakor na odprtem morju. Lovimo ga na globini 50 do 300 metrov. Globlje, kot ga iščemo, večje primerke bomo lovili. Hrvati ga največ lovijo s kočami, športni ribiči pa pripovedujejo o odličnih terenih okrog otokov v severnem Jadranu. Je izrazit plenilec; če ga najdemo, ga ni težko ujeti. Zraste do 90 cm in doseže težo petih kilogramov. Hrani se z ribami in rakci, tudi kanibalizem mu ni tuj. Odlično boste lovili osliče, če se boste odpravili na ribolov od Zadra do Blitvenice in južneje, vse do reke Neretve. Najbolje se osliča lovi spomladi in poleti, predvsem zgodaj zjutraj in ponoči. Čudovit je nočni ribolov na osliča v mesečini. Dodatnemu uspehu pa pripomore krmljenje ali vsaj uporaba krmilnika, ki ga zapolnimo z zmečkanimi sardelami. Pri lovu osličev nas neredko preseneti tudi prijem kakšne druge ribe, mačjega soma ali psa trneža, zato ne uporabljajmo premajhnih trnkov, požrešnost teh rib pa nam omogoča uporabo debelejših najlonskih vrvic. Glede vabe ni izbirčen. Prijel bo na kos sardele, menole, kos lignja ali plavice.

Svež oslič je božanska riba, res pa je, da se poleti zelo hitro pokvari in usmradi. Na hrvaškem je predpisana najmanjša mera za to ribo, zato vam ne priporočam uplenitev osliča pod 20 cm.

DUŠAN GABERC