RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Srebrni tolstolobik (Hypophthalmichthys molitrix, Valenciennes, 1844)

Riba:

 

Srebrni tolstolobik (Hypophthalmichthys molitrix, Valenciennes, 1844)

 

Srebrni ali beli tolstolobik je velika riba z visokim, bočno sploščenim telesom. Glavo ima veliko in široko, z nadstojnimi usti. Oko leži zelo nizko, v spodnji polovici sprednjega dela glave za usti. Goltni zobje so enoredni. Telo je pokrito z drobnimi luskami, pobočnica pa je usločena navzdol. Na trebuhu poteka od škržnih odprtin do predrepne plavuti oster greben. Hrbet je temnejši, boki in trebuh so pri ribah, starih do tri leta, srebrno sivi, pri starejših pa sivo beli. Zraste tudi čez 100 cm in lahko preseže težo 30 kg. Srebrni tolstolobik spolno dozori v petem do šestem letu starosti, v svoji domovini na Kitajskem pa že v tretjem do četrtem letu. Pri nas se v naravi ne razmnožuje. Ribogojci s pomočjo hormonov vzpodbujajo oddajanje iker. Je poletna drstnica. Za uspešno drst potrebuje temperaturo 23 – 24 °C. Od ene samice dobimo tudi do 500 000 pelagičnih iker.

Hrani se predvsem z rastlinskim planktonom. Raste hitro, v tretjem letu že lahko doseže težo dveh kilogramov.

V Evropi živi v stoječih in počasi tekočih vodah, v svoji domovini Kitajski pa v hitro tekočih vodah povodja Amur. Živi tudi v Siamu in na Tajskem. V Evropi ga najdemo predvsem v srednjem in vzhodnem delu.

Najdemo ga tudi po vsej Sloveniji, ker so ga ribiči raznesli v želji, da bi ribe odstranile rastlinski plankton. Ribogojcem krapovskih polikultur tolstlobik prinaša dodatni zaslužek, ker krapu ni konkurent pri hrani in čisti vodo. Sivi tolstolobik se je na življenje v naših vodah dobro prilagodil, čeprav se pri nas v naravi še ne razmnožuje.

 

Sivi tolstolobik je tako v Aziji, kot v Evropi gospodarsko pomembna ribja vrsta, ker zelo hitro raste. Slovenski ribogojci ga vzrejajo vzporedno s krapom in amurjem v tako imenovani krapovski polikulturi, v kateri pa tolstolobiki zavzemajo le nekaj odstotkov. V času jesenskih izlovov pridejo tudi v naše ribarnice, kjer jih poznavalci zaradi redkosti in pa domnevno zdravilnega mesa hitro pokupijo.

 

V poljudni literaturi zasledimo članke o zdravilnosti tolstolobikovega mesa, kjer ga priporočajo kot varovalno živilo za srce. Meso tolstolobika je okusno in se ga da pripravljati na vse možne načine. Tudi zamrzovanje dobro prenaša. V ribogojnici Pernica so iz njegovega mesa delali odlične salame in paštete.

 

Zaradi svoje velikosti je zanimiv tudi za športne ribiče, vendar ga zaradi načina prehranjevanja ni lahko ujeti. Madžari so razvili posebne tehnike za športni ribolov na tolstolobike, ki temeljijo na planktonskih tabletah. Ta način športnega ribolova se v Sloveniji ni prijel.