RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Morska bogomolka ali tržaški škamp

Riba:

 

STANE OMERZU

Morska bogomolka ali tržaški škamp

(Squilla mantis, Fabricius)

Gre za posebneža med raki, ki po obliki svojega telesa spominja na bogomolko. Na grabilnih nogah ima pet trnastih izrastkov, na repni plavuti pa ima dve izraziti, temni in belo obrobljeni lisi, ki spominjata na oči. Rak je rumenkaste ali rjavkaste barve, telo in noge so modro ali belo obrobljene, trebušni del pa je bel. Oči so zelene barve, po obliki pa pecljate. Zrase do 20 cm.

Morska bogomolka ali tržaški škamp živi na peščenem ali sedimentnem dnu med 10 in 150 metri globine. Pogost je med globlje ležečimi livadami zostere. Je nočni ropar, ki se podnevi skriva v blatnem rovu. Sorodna vrsta je Squilla desmaresti Risso, ki je nekoliko manjša, nima očesnih lis, na grabilnih nogah pa ima le štiri trnaste izrastke. Živi na peščenem dnu med livadami pozidonije. Rad ima tudi braktično vodo; populacije teh rakov so najštevilnejše ob izlivih rek v morje. Drsti se pozimi in spomladi.

Morsko bogomolko boste v ribarnicah verjetno zaman iskalli, našli pa ga boste na jedilniku boljših ribjih restavracij ob morju. Če jih najdete, si jih le privoščite. Gre za manj znanega raka, ki živi tudi v našem morju. Ker morsko bogomolko pozna malo ljudi, tudi na trgu ni pravega povpraševanja. Gre za izredno okusnega raka, ki pa si ga ribiči najraje kar sami privoščijo. Pri uživanju morate biti pozorni na trnaste izrastke. Odličen je na žaru ali v brodetu. Pripravljamo ga podobno kot vse druge vrste rakov.

Hrvati temu raku iz družine Squillidae uradno rečejo vabič, po domače pa ga lokalno poimenujejo tudi ušica, kanoča, škamp, ganjač, gambor, gazeta, štriga, medvid, kravica, buha, pas, divlji jastog, kocka tvrda, guzavac bili, spona, macagarbun, kačol … Italijani mu rečejo Pannocchia, Nemci Meerheuschrecke, Francozi Squille occelle, Angleži pa Spottail mantis shrimp.