RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Raža trnjevka Raja clavata L

Riba:

MITJA OMERZU   FOTO: STANE OMERZU

Raža trnjevka

Raja clavata L

V bolje založenih ribarnicah boste občasno našli tudi ražo trnjevko. Gre za najpogostejšo vrsto skatov (Rajidae), ki jih v Jadranskem morju živi kar 15 vrst. Beseda raža je latinskega izvora (Raja), trnjevka pa ji rečejo zaradi trnastih koščenih izrastkov po vsej koži. Skati so sploščene hrustančnice, njihovo telo pa je najbolj podobno rombu. Prsne plavuti so široke in segajo od glave do repa. Pep je dolg in podoben biču. Pri plavanju si raža z njim bolj malo pomaga.  Oči ima na hrbtni strani škržne reže pa na spodnji strani telesa. Trnom podobni zobati izrastki so posuti po vsej koži in so globoko zasidrani zlasti na hrbtni strani. Raža  trnjevka je po hrbtu sivo zelena ali rumeno rjava in pegasta. Barva je v največji meri odvisna od podlage na kateri živi. Po trebuhu je belkasta z oker ali sivim pridihom. Če jo merimo z repom doseže tudi meter v dolžino in lahko preseže težo 5 kg. Raža trnjevka je najokusnejša in tudi najbolj cenjena od vseh skatov, prepoznali pa jo boste po koščenih trnih, ki so vidni tudi ko je raža odrta.

Ražo trnjevko najdemo po vsem Jadranu, najpogosteje na globinah med 30 in 80 metri. Razširjene so tudi v obalnih vodah vzhodnega Atlantika, njihov atlantski življenjski prostor pa seže vse doNamibije in Južne Afrike. Razširjena je tudi po vsem Sredozemlju. Kljub obširnemu življenjskemu prostori  ribiči v Evropi ujamejo več kljunastih raž (Raja batis).

Napol zakopana v blato na dnu preži za rakci, rakovicami in manjšimi ribicami. Na obalo včasih naplavi velika ražina jajca, ki jih ležejo samice.

Poklicni ribiči jih največ ujamejo z mrežami vlečnicami, uspešno pa jih lovijo tudi s parangali. Največ raž trnjevk se ujame spomladi in zgodaj poleti, lov pa ne najuspešnejši v zgodnjih jutranjih urah. Tako raže trnjevke kot vse druge skate v ribarnicah najdemo skozi vse leto. Najslabši ulov je januarja in februarja.

Najbolj pogosto ribiči ponujajo cele raže težke do dva kilograma, večje razkosajo. Raža trnjevka ima belo meso, ki velja za najokusnejšega med vsemi hrustančnicami. Radi jo imajo predvsem ljudje, ki se izogibajo ribjih koščic. Ražo lahko jeste popolnoma brez skrbi. Meso je nekoliko kiselkasto zato ga kuharji najraje porabijo za brodet iz mešanih rib. Sveža je odlična kuhana z začimbami. Večja in starejša je raža, boljše je meso. Odlična je na kose narezana ocvrta ali pečena raža. Pozor! Meso raž je užitno le nekaj dni po ulovu, pozneje postane vonj po amonijaku premočan. Lepljivost mesa preprečimo s poširanjem v jušni osnovi. Posebna poslastica so ražina jetra, ki jih dušijo posebej, iz njih delajo omake, ali pa jih zavijajo v ražine zrezke, prevežejo in spečejo na maslu. Meso raže je odličen vir kalija, fosforja, kalcija, železa, natrija, cinka, niacina, vitaminov B in E. Ražaje bolj popestritev ponudbe na ribjem trgu, zato si jo le privoščite, če jo najdete na ribjem pultu vašega ribiča.