RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Iverka ali pasara Platichthys flesus

Riba:

JAN OMERZU   FOTO: STANE OMERZU

Iverka ali pasara

Platichthys flesus

V jesensko zimskem času lahko v bolje založenih ribarnicah kupite tudi iverko ali pasaro. Gre za ribo iz družine bokoplut ali Pleuronectidae. V strokovni literaturi jo lahko najdemo tudi pod latinskim imenom Pleuromectes flesus, Hrvati pa ji pravijo tudi iverak ali ploča.

Prepoznate jo po ovalnem, nekoliko oglatem telesu. Gre za bokoplavutarico, ki naseljuje peščeno dno, lagune  s sladkovodnimi pritoki, rada pa zaide tudi v sladko vodo. Najbolj številna je v Tržaškem zalivu in v zahodni Istri. Leži na levem boku, podobno kakor list, na desni strani pa ima obe očesi. Običajno so zeleno rjave barve, spodaj pa bele. Ob hrbtni in predrepni plavuti so v kožo vraščena koščena zrnca. Prehranjuje se z rakci, školjkami, polži in manjšimi ribami. Najdemo jo na globinah do 100 m, poleti se približa obalnim plitvinam, pozimi pa se umakne globje. Iverke najdemo v vzhodnem Atlantiku, ob vseh obalah Evrope, po vsem Mediteranu in v Črnem morju. Naselili so jih tudi ob obale ZDA in Kanade.

Iverke ali pasare slovenski poklicni ribiči lovijo čez vse leto. Največ jih ujamejo pozno jeseni in pozimi. Za lov uporabljajo posebne trojne mreže  –  pasarice, vlečne mreže, lovijo pa jih tudi z ostmi. Športni ribiči jo lovijo z obale s tako imenovanimi surf cast palicami in obtežilnikom  na dnu.

Zraste do 45 cm, povprečen ulov pa predstavljajo pol manjše iverke. Zanimivo je da v Atlantiku pasare zrastejo do 60 cm in lahko dosežejo tudi težo 14 kg. Meso je podobno morskemu listu, v tujini pa je veliko bolj cenjeno kot pri nas. To gre pripisati predvsem nepoznavanju in pa redki prisotnosti v ribarnicah. Najpogosteje iverke ocvremo ali pa kuhamo, če prav so odlične tudi na žaru ali gradelah. Če jo v ribarnici najdete, si jo le privoščite. Iverke v naših ribarnicah so zagotovo ulov slovenskih ribičev iz slovenskega morja.