RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ploščič

Riba:

Ploščič

Abramis brama danubii Pavlov, 1956

Ploščič je pri nas priljubljen med ribiči, ki ribe lovijo s plovcem. O ploščiču v prehrani v Sloveniji ni veliko slišati. V južnih republikah nekdanje Jugoslavije pa meso ploščiča cenijo kot posebno delikateso. Da ga znajo zares odlično pripraviti sem se tudi sam prepričal.

Ploščič ima močno ploščato telo, zelo visok hrbet in majhno glavo z rahlo poševno ustno režo. Hrbet je kovinsko sive barve, lahko tudi nekoliko temnejši z zelenkastim odsevom. Boki so svetlejši, starejše ribe pa dobijo zlato rumen odsev, trebuh pa je bel. Neparne plavuti so umazano sive, parne so svetlejše. Androga, s katero bi ploščiča lahko na hitro zamenjali ima rdečkaste parne plavuti in veliko večje oko kot ploščič. Ploščič lahko zraste tudi nad 70 cm in doseže težo več kilogramov. Androga ne dosega teh dimenzij.

Drsti se v prvi polovici poletja ob obraslih obrežjih mirnih voda, najraje ponoči. Takrat samice odlagajo na vodno rastlinje velike količine lepljivih iker. Samci dobijo drstne izpuščaje, drst pa opazimo po burnem čofotanju med vodnim rastlinjem ob obali.

Ploščič naseljuje spodnje tokove predvsem večjih voda, ki so že precej počasne oziroma že stoječe. Najdemo ga v srednji in severni Evropi, razen visoko na severu. Je družna riba, ki ljubi mirno vodo, pozimi pa se jate odpravijo v globlje predele. Lovimo ga s priborom za beličarjenje s plovcem ali brez. Pogosto prime tudi kraparjem. Najboljša vaba za ploščiča je kompostnik ali deževnik. Vabo vsrkava počasi, zato nikar ne hitimo z zategom. Običajno se dobro zapne in med utrujanjem le redko odpne.

Starejša slovenska ribiška literatura navaja, da ploščič nima okusnega mesa. To vsekakor ne drži. Specite kose ali filete lepega ploščiča na vroči svinjski masti in si sami ustvarite mnenje.

 STANE OMERZU