RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Napihovalka ali fugo zdaj tudi v našem morju

Riba:

STANE OMERZU                       FOTO: OLIVIER PORTRAT

Napihovalka ali fugo zdaj tudi v našem morju

Napihovalko ali fugu ribo so konec novembra ujeli v našem morju. Do sedaj te ribe pri naš še nismo zasledili. Pogosto se tudi v našem morju pojavijo tuje in za naše morje neobičajne ribe, napihovalka pa slovi kot ena najbolj strupenih rib, kar je lahko povod za senzacionalno pisanje. Če ribo poznamo, nam ne more škoditi. Če zares ne izzivamo usode, ne predstavlja nobene nevarnosti. Prav je, da ribo prepoznamo in je ne uživamo.

Napihovalke so ribe iz družine Tetraodontidae, ki imajo kožo golo ali pokrito z drobnimi trni. Vrsta Tetraodon palembangensis je doma iz jugovzhodne Azije. Tetraodontiformes ali  napihovalke so skupina nenavadnih rib s številnimi anatomskimi posebnostmi. Sem spadajo ježevke, napihovalke, skrinjarice in še nekaj drugih. Znanih je okoli 300 vrst, ki spadajo v številne družine. Napihovalke imajo značilno zračno vrečo, ki je slepi privesek prebavila. Kadar se riba čuti ogrožena, se napihne in precej poveča svoje telo. Napadalcu se zdi precej večja, kot je v resnici, zato je običajno za plenilca še prevelik plen. Številne vrste imajo v mišicah toksine, ki lahko človeku, ki jih použije, povzročijo hudo zastrupitev ali celo smrt.

Na japonskem velja napihovalka ali fugu, kot ji rečejo, za največjo specialiteto in najvišji gurmanski izziv. Fugu je okrajšano ime za takifugu – ribo iz rodu napihovalk. Seveda si jo lahko privoščijo le izbranci. Njihovi kuharji se nekaj let usposabljajo, da znajo in smejo pripravljati to zahtevno in skrajno nevarno ribjo jed. Krožnik s fugujem za eno osebo na Japonskem dosega ceno 500 €, v najboljših japonskih restavracijah po Združenih državah Amerike pa si jo lahko privoščite že za 300 $. Napihovalko sicer pogosto srečamo v akvarijih po vsem svetu. Razširjene so po vseh morjih sveta, vendar nikjer v velikem številu. Tako so napihovalke relativno znane ribe, malo ljudi pa ve, da njihovi organi vsebujejo strup tetrodotoxin, ki je tisočkrat bolj strupen kot cianid.

Smrtonosni strup tetrodotoxin, bolj znan kot TTX, je zelo močan nevrotoksin, ki deluje tako, da ohromi živce in prekine pretok informacij iz možganov. Kako zastrupitev prepoznate? Po zaužitju ribe fugu najprej začutite mravljince v ustih, na jeziku in ustnicah. Otrplost se počasi širi v grlo in po obrazu. Pričnete se potiti in izgubljate sposobnost govora, ker strup paralizira tudi glasilke. Telesna temperatura se vam hitro niža in srčni utrip se upočasni. Najhuje pa je to, da samih možganov strup ne prizadene. Umirate budni in pri polni zavesti. Smrt nastopi, ko se paraliza razširi na pljuča in ne morete več vdihniti. Zadušite se brez možnosti, da bi poklicali na pomoč.Grozljiva smrt!

Na Japonskem ribo fugu pripravljajo že tisočletja. O pripravi te ribe obstajajo zapisi, ki datirajo več kot 2300 let v preteklost. Zapise o ribi fugu so našli tudi v Egiptu, ti pa pripovedujejo o uživanju teh rib v letih med 2400 in 2700 pred našim štetjem. Mrtve zaradi zastrupitve s to ribo so pričeli šteti šele v drugi polovici prejšnjega stoletja. Samo leta 1958 so na Japonskem zabeležili 176 zastrupitev z ribo fugu. Od takrat se morajo kuharski mojstri nekaj let izobraževati in trenirati pripravo fuguja, preden dobijo licenco za pripravo te jedi. Tudi v Združenih državah Amerike poročajo o zastrupitvah z napihovalkami. Če si fugu naročite pri amaterskem kuharju ali si ga poskušate pripraviti sami, se lahko enačite z igralci ruske rulete. Večina strupa se nahaja v jetrih in drugih notranjih organih te ribe. Če ribo pravilno očistimo in pripravimo, jo lahko tudi relativno varno zaužijemo. Vsi ljudje niso enako občutljivi za strup teh rib. Minimalne količine se namreč nahajajo tudi v mesu. Najpogosteje postrežejo ribo fugu narezano na tanke rezine kot sashimi s kuhano zelenjavo. Kožo postrežejo na tanko narezano v solati, plavuti pa pražijo na vročem olju. Pri veliki večini raziskanih zastrupitev z ribo fugu je smrt nastopila v 17. minutah. Včasih se prvi simptomi zastrupitve pojavijo šele po 30 minutah, včasih pa tudi po dveh urah. Protistrupa ni! Zdravniki poskušajo izprazniti prebavno pot in s tem preprečiti telesu nadaljnjo absorbcijo nevarnega toksina. Zastrupljenec mora najprej izbruhati zaužito jed, sledi klistiranje. Pomoč mora biti bliskovita.

Postavlja se vprašanje, ali je vredno poskusiti ribo fugu. Nekateri gurmani menijo, da nobena jed ne vzdraži naših čutil, kot fugu, ki mu je izkušen kuhar pustil v mesu ravno toliko strupa, da bo prav vzdražil vse vaše brbončice. O okusih se ne razpravlja. Za večino ljudi je neprebavljiva že sama cena »smrtonosnega« prigrizka. Dejstvo je, da fugu strežejo le v najelitnejših restavracijah za najbolj petične goste. Odločitev je vaša!