RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Gruj ali ugor

Riba:

MITJA OMERZU

Gruj ali ugor

Conger conger L.

Gruj ali ugor je drugačna riba. Je ena večjih jadranskih rib, ki jih lahko ulovimo z obale. Seveda se drugačno ribo tudi drugače lovi. Zraste tudi do 40 kilogramov, živi pa v obalnem pasu na globinah od pet do dvajset metrov. Na drst odide samo enkrat pod starost, nekam v globoko morje.

Gruja najpogosteje primerjamo z jeguljo. Razen po obliki telesa, sta ti dve ribi popolnoma različni. Gruj živi samo v morski vodi. Po hrbtu je temno rjav ali siv in nikoli zelenkast kot jegulja. Hrbtna plavut se začenja takoj za glavo v višini prsnih plavuti, jeguljina hrbtna plavut je pomaknjena precej bolj nazaj. Tudi meso gruja je precej manj mastno kot meso jegulje. Prej bi ga lahko primerjali z mesom murene (Murea helena L.), ki živi podobno kot gruj, je pa spet čisto drugačne barve in ima strupen ugriz. Gruj je nočni ropar, ki se čez dan skriva po skalnih razpokah, ponoči pa lovi ribe in glavonožce, če prav mu tekne tudi mrhovina. Ima izredno močne čeljusti, ki zlahka pregriznejo vsako najlonsko vrvico. Zato se gruja ribiči lotevamo z jekleno predvrvico in močnejšim trnkom. Zelo pazljivi moramo biti tudi pri snemanju zapete ribe, kajti večji gruj bo neprevidnemu ribiču z lahkoto in veseljem odgriznil prst. Gruja radi lovijo tudi podvodni ribiči s podvodno puško. Poklicni ribiči ga lovijo vse leto s parangali, najuspešnejši pa so v slabem vremenu poleti in jeseni. Športni ribiči na morju moramo pri izbiri palice in najlonske vrvice upoštevati velikost in moč ribe, predvsem pa to, da se bo zapet gruj z vso silo želel zariniti v skalno razpoko iz katere ga več ne bomo potegnili. Zapetemu gruju ne smemo popuščati, izvleči ga moramo na silo in kar se da hitro.

V ribarnicah je gruj pogosta riba. Največkrat lahko kupimo manjše gruje, težke do kilogram in pol. Meso je belo, mehko in zelo okusno. Veliko bolj je na ceni prvi del gruja od glave do zadnjične odprtine. Tu je veliko mesa in malo koščic. Ravno obratno pa velja za gruja od zadnjične odprtine navzdol. Če gruja obesimo za glavo in ga gnetemo proti repu, lahko večino srti spravimo v sam konec repa. Gruj je skoraj obvezen del dobrega brodeta, odličen je na žaru, sušen ali prekajen.

Gruje se lepo lovi  tudi na slovenski obali. Za ribolov z obale pri nas še ne potrebujete ribiške dovolilnice, ribolov pa je dovoljen tudi ponoči. Poceni ribolov na veliko in nadvse okusno ribo! Kaj vas še drži doma?