RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

SKUŠA, SARDELA, TUN IN SARDON – izberete jih lahko tudi že pripravljene!

Riba:

SKUŠA, SARDELA, TUN IN SARDON – izberete jih lahko tudi že pripravljene!

 

Skuša (lat. Scomber spp.) je plava riba, ki jo lovijo po celem svetu. Ima sloko vretenasto telo in močno razcepljen rep. Trebuh je srebrne barve, telo pa pokrivajo majhne luske. Njena glavna hrana so sardele, zato jate skuš po navadi tesno sledijo velikim jatam sardel in drugih majhnih rib in jih ribiči po navadi lovijo skupaj z njimi. Tvori velike jate blizu površja. Zaradi lova v velikih jatah in hitrega propadanja njihovega mesa jih pogosto konzervirajo. Skuša zraste do 45 cm in lahko doseže težo do 1 kg, vendar je povprečna velikost teh rib okoli 30 cm, teža pa od 250 do 500 g. Spolno dozori v tretjem letu starosti, živi pa lahko do 20 let. Meso teh rib je okusno in vsebuje lahko veliko maščob. Prodaja se kot sveža, zamrznjena, dimljena ali konzervirana. Kot že pripravljeni ribji izdelki v pločevinkah se skuša pojavi v različnih oblikah: skuša z zelenjavo, fileti skuše v mediteranskem olju, fileti skuše v rastlinskem olju, fileti skuše z limono,  fileti skuše pikant,  uporabljena pa je tudi za različne ribje paštete.

 

Veliko izdelkov, ki so pripravljeni iz sardele, nastopajo pod imenom Sardine. Uporabljena je plava riba sardela z latinskim imenom Sardina pilchardus. Svoje ime je dobila po italijanskem otoku Sardinija, kjer so bile nekoč prisotne v izobilju. Danes živi v jatah v Jadranskem in Sredozemskem morju ter v Atlantiku. V izdelkih slovenskega proizvajalca ribjih konzerv je uporabljena jadranska sardela, ki ima poseben okus. Pozimi, ko se drsti, se odmakne v globoke vode, poleti pa se približa obali. Ima vitko, podolgovato telo vretenaste oblike s precej velikimi luskami in navzgor štrlečimi čeljustmi. Na hrbtu je modro srebrne barve, boki in trebuh so belo srebrni. Zraste od 20 do 25 cm. Spada med mastne ribe (jesenska sardela je bolj mastna in boljšega okusa), vendar je zaradi okusnega mesa ena izmed najbolj iskanih vrst med plavimi ribami. Največkrat jo lovijo ponoči, ko se približa površju zaradi prehranjevanja s planktonskimi in večjimi organizmi. V že pripravljenih ribjih izdelkih v pločevinkah lahko sardine kupimo v več različicah, npr v mediteran olju, rastlinskem olju, pikant, sardine v paradižnikovi omaki in zelo priljubljene sardine z limono.

 

Tun (lat. Thunnus spp.) je velika bela riba, ki živi v tropskih in subtropskih morjih po celem svetu. Ima močno in zaobljeno telo, ki ji pomaga pri hitrem plavanju. Glava je velika in zašiljena, barva telesa pa z zgornje strani temnomodra, na spodnji polovici telesa in proti glavi pa sivkasta oziroma srebrna. Prehranjuje se z drugimi ribami, raki in lignji. Občutljiva je na prenizke koncentracije kisika, zato se po navadi nahaja do 250 m pod gladino. Značilno za tuna je tudi to, da preživi v precej mrzlih morjih kljub višji telesni temperaturi. Razmnožuje se poleti. Tun zraste do največ štiri metre v dolžino in lahko doseže težo do šeststo kilogramov. Povprečna teža se sicer giblje okoli dvanajstih kilogramov. Največ,  že pripravljenih  izdelkov iz tun se proda kot tun v olju in tun z zelenjavo.

 

Sardon ali inčun (lat. Engraulis spp., ang. Anchovy) je manjša riba, ki zraste na 15 do 20 cm dolžine. Ima vitko, podolgovato telo vretenaste oblike s štrlečimi čeljustmi. Na hrbtu je zelenomoder, bočna in trebušna stran pa sta srebrni. Na bokih ima temnejšo vzdolžno črto. Obstaja veliko vrst sardonov, ki jih najdemo v Sredozemskem morju, prisotni pa so tudi v Atlantskem, Indijskem in Pacifiškem oceanu, vendar ne v pretoplih ali premrzlih vodah. Inčuni so za marsikoga tudi znak prestiža. Primerni  so kot predjed ali posladek za gurmane. Slovenski proizvajalec ribjih izdelkov jih na trgu ponuja tudi v stekleni embalaži, kar jih še dodatno bogati.

 

 

Mateja Perkovič Hudovernik, Delamaris