RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Tabinja Phycis phycis L.

Riba:

Tabinja

Phycis phycis L.

V slovenskih ribiških knjigah tabinje skorajda ne najdemo. Tisti, ki lovimo v Jadranu, pa jo pogosto srečamo. Domačini jo zelo dobro poznajo, turisti pa manj. Tudi sam sem si ribo radovedno ogledoval, ko mi je prvič prijela. Pa vendar si jo lahko ogledate tudi v ankaranskem akvariju, kjer boste izvedeli, da tabinja zaide tudi v slovensko morje.

Tabinjo uvrščamo v isto družino kot osliča in mola, torej med Gadidae. Ima sploščeno telo, podaljšano zgornjo čeljust, na spodnji čeljusti pa ima tipalko, podobno kot menek. Pokrita je z zelo drobnimi luskami in je kostanjevo rjave barve, spodnji del je svetlejši. Po literaturi zraste do 65 cm in doseže težo do 3,5 kilograma, povprečen ulov pa tehta cca 300 gramov. Tabinja je zimska drstnica. Med lokalnimi ribiči na Hrvaškem ji rečejo tudi »ugorjeva majka«. Verjetno zato, ker jih lovijo na istih lokacijah, mogoče pa tudi zato, ker pravijo, da še nihče ni ujel ugorja z ikrami. Ribi pa sta vendarle toliko različni, da znanstveno tabinja tega imena ne prenese. Ustno izročilo in ljudska poimenovanja pa so v veliki meri odvisni od človeške domišljije.

Najdemo jo na kamnitem dnu na globinah celo do 400 metrov. Najpogosteje jo lovimo na globini od 5 do 270 metrov. Največ jih nalovijo okoli otokov. Ni prav pogosta riba, zato jo praviloma ne lovimo načrtno. Rada prime na kos sardele, meso školjke ali rakca. Vabo vzame zelo mlahavo in prijema pogosto sploh ne zaznamo. Zapeta ne nudi omembe vrednega upora. Tabinje se ne izplača vračati nazaj v morje, ker je zelo občutljiva in zelo hitro pogine. Ima čisto belo in zelo mehko meso značilnega okusa. Sveža je zelo okusna in kuhano meso se kar topi v ustih. Dalmatinci tabinjo sušijo in ji rečejo tudi dalmatinski bakalar. Sušeno kuhajo in z njo izboljšajo okus vsake ribje juhe. Lovimo jo lahko čez vse leto, vendar je najboljši lov pozno jeseni, zlasti ponoči.

Dimljena tabinja je tako cenjena med domačimi ribiči, da je v ribarnicah ne boste našli. Tabinja ima zelo hitro pokvarljivo meso, tako da je mogoče tudi to razlog, zakaj je v ribarnicah ne najdemo. Dalmatinske konobe z vonjem po suhih tabinjah privlačijo gurmane z vseh vetrov. Zelo okusna je tudi pečena, vendar to že zahteva pravega žar mojstra in poznavalca lastnosti tabinjinega mesa.

Vsekakor je tabinja velik posebnež in nenavadno doživetje, tako za ribiča, kot za ljubitelja posebnosti ribje kuhinje. Če se vam ponudi priložnost, jo izkoristite!

Pa dober prijem in dober tek!

 

BLAŽ MELIK