RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Postrvi

Riba:

Postrvi

 

V ožjo skupino postrvi uvrščamo šarenko, potočno postrv, soško postrv in potočno in jezersko zlatovčico, širše gledano pa še sulca, ter lipana in soškega lipana. V to skupino uvrščamo tudi vse vrste lososov.

Za vse postrvi je značilna majhna hrbtna predrepna plavut, ki ji pravimo tudi tolščenka. Kožo imajo močno, prekrito večinoma z majhnimi luskami, ki jih razen pri lipanu pred uporabo ni potrebno odstraniti. Njihovo meso je čvrsto, kompaktno in sočno. Ob pravilni tehnologiji in uporabi kvalitetne hrane pri vzreji vsebuje meso postrvi le do 3 % maščob. Meso je nevtralnega okusa, tako, da je sprejemljivo tudi za uporabnike, ki drugače rib ne marajo. Prodaja se sveža ter zmrznjena, saj meso pri pravilnem zmrzovanju ne zgubi veliko na vrednosti, primerna pa je tudi za vse vrste predelave. Možnost uporabe postrvi v prehrani je raznovrstna. Uporabna je praktično na vse načine.  Posebej okusna je toplo dimljena, ki se lahko uporabi za pripravo različnih narezkov itd. Primerna pa je tudi za izdelavo postrvje paštete.