RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Morski pajek Trachinus lineatus Delar – Trachinus drago L.

Riba:

Morski pajek

Trachinus lineatus Delar – Trachinus drago L.

Morski pajek, zmaj ali ranj je najbolj strupena jadranska riba. Živi povsod, od priobalnega področja do velikih globin. Tudi redka ta ribja vrsta ni, zato je potrebno h morskemu ribolovu pristopiti s potrebno dozo previdnosti. Pik morskega pajka namreč povzroči zelo hude bolečine in otekline, zdravljenje pa se lahko zavleče mesece. Z obale pogosto lovijo otroci. Še zlasti te je nujno podučiti o ribah katere lovijo in jih opozoriti na nevarnost. Poznamo dve osnovni vrsti morskih pajkov: črnoglavi morski pajek in navadni morski pajek. Na hrvaškem črnoglavega morskega pajka imenujejo pauk kamenjar, grebenaš ali šarac, navadnemu morskemu pajku pa pravijo pržinar ali bijeli pauk. Prvi je rumenkasto siv, posut z rumenimi krogci in pikicami po zgornjem delu trupa, drugi je rumenkasto siv s sivimi tigrastimi progami na bokih. Prvega najdemo na kamnitem dnu, drugi ima raje peščeno dno ali mulj.

Morski pajek je zelo požrešna riba, ima velik gobec in ga ni težko ujeti. Doseže težo dobrega kilograma, vendar se največkrat ulovijo primerki težki 200 do 400 gramov. Strupene so tri črno obarvane bodice v hrbtni plavuti in konice škržnih poklopcev. Najbolje naredimo, če ribo takoj, ko jo potegnemo iz vode ubijemo in mrtvi s škarjami porežemo bodice na hrbtni plavuti in škržnih poklopcih. Šele takrat bo riba nenevarna. Pajek je sicer izredno okusna riba in na krožniku prava poslastica. Če vas pa pajek piči, vam kar nekaj časa ne bo ne do rib in ne do ribolova. Nemudoma poiščite zdravniško pomoč! Strup je sicer termo labilen, nekateri priporočajo, da na hitro opečemo mesto pika, bodi si s cigareto ali s kropom, ki ga pa največkrat nimamo pri roki. Strup se sicer razgradi že pri 45 do 50 stopinjah Celzija. Opeklina boli veliko manj kot pa posledice pika morskega pajka. Zato ravnajte z morskimi pajki kar se da previdno. Tisti, ki se zavedajo posledic pika te sicer lepe in slikovite ribice, se na ribolov ne odpravijo brez neoprenskih rokavic, škarij, vžigalnika in dobrega noža.

Morskega pajka nikoli ne lovimo namensko. Ujeli ga boste slučajno, ko boste lovili ribone, fratre in podobne ribe. Bodite pozorni! Poučite otroke! Nikakor vas nisem želel strašiti ali vas odvrniti od ribolova na morju. Članek sem spisal v želji, da bi vam počitnice na morju ostale v lepem spominu. Pajke lahko kupite tudi v ribarnicah. Prodajalci pajke dobro poznajo in jim strupene bodice porežejo še preden jih postavijo na prodajni pult. Glede na zelo hude posledice pajkovega pika, pa z njim niste nikoli dovolj previdni. Odličen je v brodetu ali  morski ribji juhi. Takrat je vsaka bojazen pred pajkovim strupom odveč.

ROMAN ZEMLJIČ