RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Jegulja izjema med ribami

Riba:

STANE OMERZU

Jegulja izjema med ribami

Ljudje radi posplošujemo, ko govorimo o ribah, vendar pa se moramo zavedati, da riba ni enaka ribi. Tudi po pomenu za zdravje, so med ribami, ki jih ponujajo na tržišču, velike razlike. Nekatere ribe niso primerne za pogosto uživanje, če prav vsebujejo nekatere naravnost zdravilne sestavine. Tak primer so jegulje.

O jeguljah pri nas pogosto govorimo kot o specialiteti, ki smo jo poskusili kdaj kje na počitnicah. Nemci jih obožujejo prekajene, Hercegovci ob Neretvi in Norinu pa v brudetu z žabami in polento. Pri nas je jegulja avtohtona riba, vendar je športnim ribičem ribolov prepovedan. Menda zaradi ogroženosti jegulje. Zaščitena ni ne na Hrvaškem in ne v Italiji, kjer jo ravno tako zelo cenijo kot kulinarično posebnost. V Italiji jo gojijo celo v ribogojnicah. Pa ne samo v Italiji. Po svetu danes tudi jegulje množično umetno vzrejajo, kar pa je po mnenju ekologov, vse prej kot ekološko vzdržno. Kajti jegulje potrebujejo zelo veliko vode, ki jo je treba ogrevati na 23 stopinj C in obogatiti s kisikom. Za eno tono jegulj porabijo približno 1500 kubičnih metrov vode. Samo en liter odpadne vode pa vsebuje 500 do 600 miligramov nitratov in 30 miligramov fosfatov iz presnove in ostankov hrane. Zato so mnogi črtali jeguljo s svojih jedilnikov. Menijo, da s prehrambno fiziološkega vidika to ni velika izguba tudi zaradi drugih sestavin jeguljinega mesa, ki znajo pri prepogostem uživanju škoditi našemu zdravju.

Za razliko od večine drugih rib vsebuje jegulja snovi, katerih vpliv na zdravje je lahko vprašljiv. Mednje štejemo predvsem naslednje: holesterol (142 miligramov/ 100 gramov), nasičene maščobne kisline in arahidonska kislina. Arahidonska kislina je odločilna za nastanek revmatičnih bolezni. Zato ljudje, ki imajo revmo ali so ji nagnjeni, ne bi smeli uživati mesa jegulje. Tudi če obstaja v družini nagnjenje tem boleznim, se jeguljam raje odpovejmo.

Nikakor pa naše zdravje ni ogroženo, če smo dobrega zdravja in nekajkrat na leto uživamo v ribjem posebnežu, kakršen zagotovo je jegulja.