RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ščuka Esox lucius Linnaeus 1758

Riba:

Ščuka Esox lucius Linnaeus 1758

Ščuka je najbolj razširjena sladkovodna plenilska vrsta. Visoko jo cenijo tako ribiči kot jedci rib. Ima izjemno okusno belo meso, ki mu danes še dodatno vrednost nalaga nizka vsebnost ma­ščob. Meso ščuke lahko jedo čisto vsi. Če le pridejo do njega. V Sloveniji se 1. maja odpre lov na ščuko.

Ščuka ima podolgovato valjasto telo z dolgo glavo, ki se zaključi z račjemu kljunu podobnim gobcem, polnim nazaj obrnjenih ostrih močnih zob. Ustna odprtina sega skoraj do oči, spodnja čeljust pa je daljša kot zgornja. Hrbtno plavut ima daleč zadaj proti koncu hrbta, tre­bušni plavuti sta nekako na sredini telesa, predrepna plavut pa je pod zadnjim delom hrbtne, na začetku korena repa. Hrbet je temnejši, olivno rjav do sivozelen, boki pa so svetlejši, marmori­rani s temnejšimi pegami. Tudi hrbtna, repna in predrepna plavut so pegaste. Trebuh je belkast. Pobočnica je večkrat prekinjena. Telo je pokrito z drobnimi luskami, barvni vzorci pa so lahko zelo raznoliki. Mladi osebki imajo po telesu svetle navpične in vijugaste proge.

Samice dozorijo v tretjem letu starosti, samci pa že leto prej. Drstijo se marca in aprila v z rastli­njem obraslih plitvinah, pogosto na poplavnih področjih im ob sotočjih voda. Samice odlagajo po 100 000 iker na kilogram telesne teže. Samice so običajno težje in večje kot samci. Zrastejo lahko do 150 cm v dolžino in pri tem presežejo težo 30 kilogramov. Ščuka je na vrhu prehramb­ne verige in je popoln plenilec, ki skrbi za ravnotežje med drugimi manjšimi vrstami rib. Živi v počasi tekočih in stoječih vodah, mrtvicah in jezerih med vodnim rastlinjem. Mlade ščukice se najprej hranijo z vodnim planktonom, vendar že pri 4-7 cm pridno preganjajo manjše ribice. Ščuke v Sloveniji ne moremo zamenjati z nobeno drugo ribo.

Naseljuje vso Evropo. Naselili so jo celo v Španiji in na Portugalskem, vendar tam brez večjega uspe­ha. Sam sem jo ujel celo v španski reki Ebro, če prav vodiči trdijo, da je že nekaj let ni več. V Sloveniji je ščuka prisotna v jadranskem in donavskem porečju. Najdemo jo v Blejskem jezeru, v Savi od Radovljice pa vse do hrvaške meje, pogosta je v Muri, Dravi, Krki, Kolpi… Pogosta je v akumulacijah in jezerih, ribnikih… Po ščukah je v Sloveniji najbolj znano Cerkniško jezero.

Slovenske vode so primerne za življenje ščuk, saj je ščuka naša avtohtona riba. Ribiči jo pridno lovijo in ulov zaradi okusnega mesa več ali manj odnašajo domov. Ribolovni pritisk na ščuko je velik, vendar je v Evropi populacija ščuk stabilna. To je rezultat umetne vzreje in intenzivnega vlaganja v ribolovne vode. Ščuka je zelo zanimiva za športne ribiče. Irski ribiški turizem temelji na lovu ščuke. Pri nas se lovci na ščuke pogosto vra­čajo z ribolova praznih rok celo iz Cerkniškega jezera. V ribarnici je občasno na voljo, predvsem v poznojesenskem času, ko praznijo krapovske ribnike. V ribarnicah opažam drage ščuke uvožene iz Švedske in Norveške.

V Franciji, Nemčiji in Češki meso ščuke zelo cenijo in ga tudi redno uživajo. Pri nas je kultura uživanja ribjega mesa zelo nizka, ribarnice pa so s tovrstnim mesom zelo slabo založene. Le redko jih lahko kupimo.

Zaradi kanibalizma je intenzivna vzreja ščuk zahtevna, obstajajo pa tehnologije in znanje, ki ga v razvitejših državah s pridom izkoriščajo. Glede na kakovost in okusnost šču­kinega mesa, pa tudi povpraševanja ribičev bi v Sloveniji morali vzrediti veliko več ščuk. Če bi Slovenci poznali prednosti in ugodnosti uživanja mesa ščuke, bi jo večkrat imeli na jedilniku. Nasvete za pripravo ščuke najdemo v starih meščanskih kuharicah, znani pa so recepti za pripravo ščuk celo iz časa starih Rimljanov. Meso ščuke vsebuje izredno malo maščob in je primerno za prehrano tako starejših ljudi, rekonvalescentov in tudi majhnih otrok. Sveža ščuka je veliko boljša kot zamrznjena. To je tržna niša za oskrbovalce lokalnih trgov z visokokakovostno svežo ribo, ker je ščuka že tradicionalno na dobrem glasu in dosega tudi visoko ceno.