Zdrav in zadosten človekov jedilnik bi bil lahko brez težav sestavljen le iz rib, sadja in zelenjave.
Ribje meso je hitro pokvarljivo, zato bodite pri kupovanju pozorni, da izberete sveže.
Narodi, ki se veliko prehranjujejo z ribjim mesom, imajo na splošno manj težav z boleznimi srca in ožilja.
Meso rib je bolj zdravo od mesa drugih sladkovodnih in morskih sadežev, saj ti vsebujejo nekajkrat večjo vsebino holesterola.
Dimljenje postrvi na jedilniku za lepši dan! Ribe so zdrava hrana in mogoče jih je pripraviti na različne načine. Dimljene ribe so ena od vrat v gurmanski raj. So že pripravljena hrana, ki ji je potrebno odstraniti le kožo in kosti in riba je že pripravljena za uživanje. Kako pripravimo in postrežemo dimljeno postrv in file? Dimljeni postrvi najprej odstranimo plavuti. Za tem z nožem zarežemo po hrbtni strani od glave proti repu. Tik ob glavi primemo kožo in jo potegnemo proti repu. Zgornji del ločimo od reber, spodnji del na katerem še leži hrbtenica primemo pri repu in hrbtenico ločimo od spodnjega dela in tako nam ostane čist spodnji del. Kožo zavržemo. Dimljenemu fileju najprej odstranimo plavuti in kožo, ki jih zavržemo. Dimljen file postrvi nato narežemo po želji na večje ali manjše koščke ali glede na potrebe recepta. K dimljenim postrvem se najbolje prileže sadje, hren, limonin sok, bel kruh. Pogrinjek z dimljenimi postrvmi izredno lepo dopolnjuje grozdje, limonine rezine, rezine melone in jabolk, orehova jedrca, maslo, smetanov ali jabolčni hren, peteršilj, rožmarin, kuhana jajca… Dimljene postrvi imajo polno aromo le, če so tople, zato jih ogrejemo na temperaturo 35 do 40 stopinj C preden jih postrežemo.
Ribe so zdrave, lahke in ne redijo.
Kako začeti peči pod peko Za uspešen začetek je pomembno, da nove peke ne operete z vodo. Več pa preberite pod RECEPTI.
ZVITKI POSTRVI S SEZAMOM NA POSTELJICI IZ VITLOFA*
Potrebujemo: 1 postrv, sezamovo seme, vitlof, sol, poper in belo vino.
Postrv očistimo in filiramo. Fileje zvijemo in nabodemo na nabodalo ter potresemo s sezamovimi semeni. Tako pripravljena nabodala hitro opečemo z obeh strani. Položimo jih na pekač in damo v pečico ogreto na 170°C za 7 minut. Vitlof razrežemo in popražimo na vroči maščobi, solimo in zalijemo z belim vinom (malo količino). Dušen vitlof položimo na krožnik in dodamo zvitek postrvi.
Gregor Dinghauser
* Vitlof - belgijski radič