RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Uha – preprosta ruska ribja juha

Slika recepta: Uha – preprosta ruska ribja juha

Uha – preprosta ruska ribja juha

 

Rada kuham in rada imam naravo. To ljubezen sem prinesla s sabo iz Ukrajine, kjer sem preživela otroška leta. Življenjska pot me je pripeljala v Slovenijo, deželo blagostanja, prijaznih in veselih ljudi, ki radi dobro jedo. Od vsega dobrega razvajene Slovence ni lahko presenetiti s čim posebnim. Umetnost pa je skuhati nekaj nadvse okusnega, a vendar čisto preprostega iz reči, ki so nam vedno pri roki. Prijazni ekipi iz uredništva revije Vode in mi sem želela pripraviti nekaj ribiškega in nekaj ruskega. V naravi, v kotličku na odprtem ognju sem jim ob Savi skuhala preprosto rusko pastirsko juho ali uho, kot tej jedi rečejo na prostranstvih nekdanje Sovjetske zveze. Originalna ruska uha je precej bistra zelenjavna juha z dodatkom ribjega mesa. Ker pa sem kuhala krepkim fantom, ki so ves dan lovili sulca, sem se odločila za malo močnejšo različico.

Fantje so mi zakurili ogenj, na malo olja sem prepražila čebulo, jo zalila z vodo, dodala krompir in jušno zelenjavo, po petnajstih minutah vrenja pa še kose ribe.

Uha je zelo pogosta jed na jedilniku vseh ljudi, ki živijo na območju nekdanje Sovjetske zveze. Velika večina teh ljudi je revna. So pa mojstri improvizacije. Sestavine za uho so zato zelo odvisne od reči, ki so nam na voljo. Zelo radi pa jo jedo tudi bogati Rusi. V njihovi juhi pač plavajo lepši kosi boljših rib. Za okus so dovolj že repi in glave katerih koli sladkovodnih rib. Uho lahko skuhate tudi čisto brez olja. Jaz za uho potrebujem vsaj dve čebuli, lovorjev list, korenček ali dva, kakšen krompir, koren peteršilja, zeleno, sol, poper in listje svežega peteršilja za konec. Okus še izboljša vejica koprca in žlička suhih začimb. Kuhana je v pol ure. Uho postrežemo s črnim kruhom in kozarcem dobrega suhega belega vina. Najbolj se uha prileže v naravi, ob vodi, ob tabornem ognju, v dobri družbi pod zvezdami in ob glasbi ruskih ciganov. A veste, kako malo je treba za prekrasen večer v naravi in kako ta dobro dene duši?

 

Natalija Kirn Rojs