RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Iz morja v kotliček

Slika recepta: Iz morja v kotliček

datum: 20.1.2012

Avtor: Mitja Omerzu 

 

Juha s kozicami

Čas priprave približno 50 minut.

Potrebujemo: 500 g repkov kozic (olupljenih), 30 g oljčnega olja, 100 g šalotke, 4 stroke česna, 2 velika paradižnika (narezana na kocke), 1 majhno rdečo papriko (narezano na kocke), 20 g drobtin, 100 ml belega vina, sol, poper, rožmarin, baziliko, origano in peteršilj.

V kotličku na oljčnem olju prepražimo sesekljano šalotko. Dodamo olupljene repke kozic, sesekljan česen, na kocke narezan paradižnik in rdeča papriko. Pražimo približno 10 minut. Primešamo drobtine, zalijemo z belim vinom in približno 7 dl tekočine. Solimo, popopramo in dobro premešamo. Juha naj vre približno 10 minut. Primešamo sesekljana zelišča in kuhamo še približno 10 minut. Po potrebi popopramo in zalijemo s tekočino.

Kotliček z darovi morja

Čas priprave približno 70 minut.

Potrebujemo: 200 g ugorja (očiščenega in narezanega), 100g lignjev (narezanih na kolobarje), 100g repkov kozic (olupljenih), 100g mesa dagenj, 30g oljčnega olja, 1 čebulo, 1 korenček (nariban), rezino gomolja zelene (naribana), 2 velika paradižnika (narezana na krhlje), 200ml belega vina, 3 stroke česna, 20 g drobtin, limonina lupina, sol, poper, peteršilj, lovorjev list in rožmarin.

Na olju dobro prepražimo čebulo, korenje in zeleno. Dodamo narezan paradižnik, stroke česna, drobtine in pražimo še približno 10 minut. Vmes večkrat premešamo. Solimo, popopramo ter zalijemo z vinom in približno 6 dl tekočine. Dodamo lovor, rožmarin in peteršilj. Kuhamo približno 10 minut. Doma kuhano juho pretlačimo s paličnim mešalnikom in postavimo nazaj na ogenj, ko kuhamo v kotličku zunaj, tega ne počnemo. V juho damo očiščene in narezane lignje. Kuhamo približno 30 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi zalijemo. Dodamo očiščenega in narezanega ugorja, repke kozic in meso školjk. Vse skupaj kuhamo še približno 10 minut. Vmes večkrat na lahko pomešamo, po potrebi dosolimo in dolijemo tekočino.

Kotliček s školjkami

Čas priprave približno 40 minut.

Potrebujemo: 150 g mesa dagenj, 150 g mesa kapesant, 150 g mesa vongol, 8 dl ribje osnove, 30 g oljčnega olja, 30 g drobtin, 2 stroka česna, 100 ml belega vina, sol, poper in peteršilj.

Na oljčnem olju na hitro prepražimo drobtine in sesekljan česen. Zalijemo z ribjo osnovo in vinom. Kuhamo približno 15 minut. Dodamo meso školjk, sesekljan peteršilj, solimo, popopramo, premešamo in kuhamo še približno 15 minut. Juho lahko ponudimo z naribanim parmezanom in opečenimi kruhovimi rezinami.

Brancin v kotličku

Čas priprave približno 120 minut.

Potrebujemo: 2 brancina, 1 korenček (narezan na kocke), 1 manjšo papriko (narezano na kocke), 1 manjši paradižnik (narezan na kocke), 1 manjši por (narezan na rezine), jušno žlico riža, sol, poper, peteršilj, 150 g jušne zelenjave in lovorjev list.

Brancina očistimo, oluskamo in filiramo. Filejem odstranimo kožo in jih zrežemo na kose. Iz ribjih kosti, glav in kože skuhamo ribjo osnovo. V kotliček nalijemo približno 1 liter vode. Vanjo položimo pod tekočo vodo sprane ribje kosti, glavi in kože. Dodamo približno 150 g očiščene in oprane jušne zelenjave ter lovor in počasi kuhamo približno 1 uro. Pazimo, da osnova ne vre premočno. Če kuhamo doma za štedilnikom juho precedimo, če kuhamo zunaj v kotličku samo poberemo iz juhe ribje ostanke in kosti. Korenček, papriko, paradižnik in por očistimo, operemo in narežemo na kocke. Ribjo osnovo zavremo in ji primešamo riž in narezano zelenjavo ter vse skupaj kuhamo približno 15 minut. Solimo, popopramo in primešamo narezane ribje fileje. Na majhnem ognju kuhamo približno 10 minut.