RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

POSTRVJE ROLADE Z BAZILIKO V SVEŽI PARADIŽNIKOVI OMAKI

Slika recepta: POSTRVJE ROLADE Z BAZILIKO V SVEŽI PARADIŽNIKOVI OMAKI

POSTRVJE ROLADE Z BAZILIKO V SVEŽI PARADIŽNIKOVI OMAKI

 

Za 6 oseb potrebujemo: 6 svežih srednje velikih postrvi, sol, sveže mlet poper, dober šopek sveže bazilike,1 limono, olivno olje, zobotrebce, 6 srednje velikih paradižnikov,1 srednje veliko čebulo, 3 stroke česna, steblo zelene, šopek svežega peteršilja, 4 fileje slanih inčunov, 2 dl suhega belega vina, origano, 1 čajno žličko sladkorja, 1 kg mladega krompirja, maslo in paradižnik češnjevec.

 

Postrvi očistimo in jih temeljito operemo. Odrežemo jim glave in repe ter jih posušimo z vpojnim papirjem. Iz vsake postrvi naredimo dva fileja, filejem pa odstranimo kožo.

Fileje položimo na krožnik na stran na kateri je bila koža. Pokapamo jih z limoninim sokom, solimo in popramo. Pest listov sveže bazilike sesekljamo in v majhni posodici pomešamo z malo olivnega olja. Zmes naj bo gosta. To mešanico enakomerno namažemo na vsak file, ga tesno zvijemo (začnemo na repni strani fileja) in prebodemo z enim ali dvema zobotrebcema, da se med pripravo ne bi odvil.

 

Paradižnik operemo in ga za eno minuto damo v lonec z vrelo vodo. Olupimo ga, mu odstranimo semena in ga narežemo na drobne koščke. Čebulo, česen, peteršilj in steblo zelene zelo drobno sesekljamo. Drobno sesekljamo tudi fileje slanih inčunov.

 

V široki ponvi na nekaj žlic olivnega olja pražimo drobno sesekljan česen dokler ne postane mehak. Dodamo sesekljano čebulo in zeleno in pražimo dokler čebula ne postekleni (ne sme porjaveti). Dodamo peteršilj, drobno sesekljane slane inčune in pražimo še minuto ali dve. Prilijemo suho belo vino ter dodamo na koščke narezan paradižnik. Pustimo, da omaka zavre, nato ogenj zmanjšamo, dodamo ščepec origana in kuhamo počasi dokler omaka ne postane enakomerno gosta in gladka. Občasno premešamo. Če je potrebno omako pretlačimo. Preverimo okus, če je potrebno solimo in popramo ter dodamo žličko sladkorja. Ko je omaka pripravljena, vanjo previdno položimo postrvje rolade in jih na srednje močnem ognju počasi pokrite dušimo. Večkrat jih obrnemo, da se podušijo z vseh strani. Če postane omaka pregosta, lahko dodamo še malo belega vina. Na koncu dodamo drobno nasekljane sveže liste bazilike in previdno premešamo.

 

Mlad krompir samo operemo (ga ne lupimo) in ga skuhamo v slani vodi. Odcedimo ga in posujemo s kockicami masla, ki se bo na njem stopilo.

 

Na sredino vsakega krožnika damo nekaj žlic omake na katero položimo 2 postrvji ruladi (zobotrebce izvlečemo). Poleg damo še nekaj kuhanih krompirčkov. Okrasimo s paradižnikom češnjevcem in celimi listi sveže bazilike.