RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ploščiči na »talandari«

Slika recepta: Ploščiči na »talandari«

 

Ploščiči na »talandari«

Slovenci belih sladkovodnih rib ne cenimo najbolj. Gre za ribe, ki jih je v naših rekah največ in jih ni težko ujeti. Ker jih večina od nas ne zna pripraviti, smo prikrajšani za izjemne kulinarične užitke. To nam ob vsakem našem obisku na Drini dokazuje naš vodič Miodrag Čirić iz Malega Zvornika. Ploščič je pri njih izredno cenjena riba. Ne samo na Drini, tudi v krajih ob Donavi in drugih rekah. Ploščiče je tam težko kupiti zato, ker jih pojedo ribiči sami.

Jedli smo ploščiča in si oblizovali prste. Priprava je neverjetno enostavna. Ribo očistimo in jo na bokih zarežemo čim bolj na gosto in dovolj globoko. Večje ploščiče lahko vzdolžno prerežemo na pol, pri največjih ribah pa polovice narežemo na večje kose. Kose ploščiča nasolimo, lahko pa uporabimo tudi začimbno mešanico. Začinjene ribe postavimo na hladno.

Na »talandari« segrejemo dve do tri žlice svinjske masti. Na vroči maščobi spečemo ploščiče do zlato rjave barve. Pečeno ribo potresemo s česnom in peteršiljem in ponudimo gostom. Ribo naj si privoščijo kar z rokami. Ploščič, pečen na »talandari«, ne potrebuje ne priloge, ne kruha. Se pa zraven prileže kozarec vina.

»Talandara« je upognjena okrogla železna plošča na treh nogah, podobna plitvemu krožniku. Pod njo lahko zakurimo ali pa enostavno montiramo plinski gorilec.