RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

DIMLJENE RIBE

Slika recepta: DIMLJENE RIBE

 

DIMLJENE RIBE

LAHEK PRIGRIZEK - ZAJTRK, MALICA, PREDJED ALI VEČERJA

 

Prekajene in sušene ribe so pri nas redkost, ki je vezana na tradicijo iz preteklosti (Cerkniško jezero, Bohinj, Posavje) in na začetke sodobnega ribogojstva. Glede na vodno bogastvo, s katerim smo Slovenci obdani, je pričakovati razcvet ribiškega turizma. Turisti pa radi dobro jedo in pijejo. Tudi mi sami nismo drugačni.

Sušene ribe imajo značilen vonj, ki ga dopolnjuje vonj po dimu. Slan okus in občutek suhosti v ustih dajeta izdelku značilno pikantnost. Ribo ponudimo celo, čistimo jo sproti.

Najpogosteje lahko ponudimo prekajeno postrv, ki ji odstranimo kožico. Postrvje filete okrasimo s koščki paradižnika, rezino limone, na list solate položimo smetano s hrenom in drobnjak. Zraven damo tudi hlebček domačega masla, pšenični kruh in kozarec vina.

Zraven rib postrežemo še s prilogami: s čebulo, porom, trdo kuhanimi jajci, z redkvico, olivami (črnimi, zelenimi in polnjenimi), beluši in podobnim.