RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ščuka v kotličku

Slika recepta: Ščuka v kotličku

 

 

Ščuka v kotličku

Pozimi Baranja miruje. Aktivni so lovci in najbolj zagrizeni ribiči. Tudi moj oče rad uide k vodi, kjer najde svoj mir. Tam se spočije po napornem delu, doma pa z njim delimo veselje ob njegovem ulovu. Pozimi rad lovi ščuke. Odlične so pečene, ocvrte ali kuhane. Baranjci pa ne bi bili Baranjci, če ne bi radi zakurili pod kotličkom. V mrzlih zimskih dneh je krapa za fiš težko ujeti, vendar se dajo tudi ščuke odlično pripraviti v kotličku.

Za ščuko v kotličku potrebujete: 1,2 do 1,5 kg težko ščuko, 200 g korenja, 100 g peteršiljeve korenine, 0,5 kg krompirja, 200 g zelja, 250 ml paradižnikove mezge, 3 dl svetlega prežganja in začimbe po okusu.

Zelenjavo sesekljamo na manjše kose in jo kuhamo v toliko vode, da je zelenjava pokrita. Ščuko narezano na kose dodamo kuhani zelenjavi in zalijemo z vodo, da je riba pokrita. Začinimo po okusu. Ko jed zavre dodamo svetlo prežganje. Juha naj vre na zmernem ognju približno 20 minut. Zraven narežimo črn hlebec domačega kruha in nazdravimo z našo graševino. Ni ga boljšega od vroče ribje juhe v teh mrzlih dneh. Jed ne bo obremenila vašega želodca, še zlasti odlična pa je za tiste, ki želijo shujšati.

Dober ribič bo vedno imel kakšno ščuko v zamrzovalniku, da si jo bo lahko privoščil tudi med lovopustom. Pri nas se lov na ščuko prične že s 1. aprilom, Slovenci boste pa morali počakati do maja.

TANJA TOMAŠKOVIĆ