RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Kremna juha iz klapavic

Slika recepta: Kremna juha iz klapavic

 

Kremna juha iz klapavic

Potrebujemo: 1kg klapavic, ¼ l suhega belega vina, 50g mesnate slanine, po 2 čebuli in paradižnika, korenček, 75g gomolja zelene, 2 žlice moke, 3 žlice masla, 1/8 l smetane, rumenjak, ščepec soli in belega popra. Čas priprave: 40 minut. Čas kuhanja: 30 minut.

Školjke temeljito skrtačimo pod tekočo vodo odprte pa zavržemo.  Še mokre damo v velik lonec ali kotliček, zalijemo z vinom in kuhamo toliko časa, da se lupine odprejo. Tiste, ki ostanejo zaprte, zavržemo! Lonec nekajkrat pretresemo. Meso izločimo iz lupin, slanino zrežemo na majhne kocke. Čebuli pa olupimo in zrežemo na obročke. Paradižnik navzkrižoma  zarežemo, potopimo v vrelo vodo, olupimo, odstranimo nastavka pecljev, zrežemo na četrtine in nato na kocke.  Korenček ostrgamo in zrežemo na tanke paličice. Zeleno olupimo, umijemo in zrežemo na rezine. Slanino popečemo in na njej dušimo vso zelenjavo, razen korenja. Zavretek, v katerem smo skuhali školjke, precedimo in dodamo toliko vode, da nastane 1liter tekočine. Zlijemo jo na zelenjavo in vse skupaj 20 minut kuhamo na majhnem ognju. Juho pretlačimo skozi sito. Moko zarumenimo na maslu, postopno zalijemo z juho in zavremo. Nato damo v juho meso školjk in korenje. Smetano razžvrkljamo z rumenjakom in nato primešamo 2 žlici vroče juhe. Razmešamo, zamešamo v juho in še začinimo.

Navdušeni boste!

Jan Omerzu