RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Priprava rib pod peko

Slika recepta: Priprava rib pod peko

 

Kako začeti peči pod peko

 

Vas kar vidim.  Kupili ste odlično litoželezno posodo za peko pod žerjavico ali peko in ste že nestrpni, ker bi radi zakurili. Pa veste kako? Ste kaj preslišali? Nekje na jugu ste nekoč že jedli jagnjetino zobatca ali hobotnico izpod peke. Takih dobrot človek ne pozabi. O peki je sicer res težko govoriti, ker vam že ob sami misli nanjo usta zalije slina in vas naenkrat obide neverjetna lakota in želja po nebeško dobri hobotnici, mečarici ali tuni s krompirjem ter neverjetno okusno zelenjavo. Že sam krompir pečen pod peko je nebeški.

Za uspešen začetek je pomembno, da nove peke ne operete z vodo. Pred prvo uporabo celotno peko nekoliko ogrejemo, notranjo steno sklede in pokrova dobro namažemo z oljem ali jedilno mastjo. Ko smo notranjost peke dobro namazali, peko spet segrejemo tako, da se maščoba dobro vpije in zapeče. Peka je tako pripravljena za uporabo.

In še kratko navodilo za vzdrževanje. Po uporabi peko operemo s toplo vodo in dobro posušimo. Osušeno peko v celoti premažemo z jedilno maščobo in jo pripravimo za hrambo.

 

Podarjam vam nasvet za pripravo ene mojih najljubših jedi pod peko:

V peko zložimo v tem vrstnem redu: večje kose rib, cele lignje, olupljen krompir (cel ali narezan na polovice), paradižnik, papriko, čebulo, česen, peteršilj, začimbno mešanico, vino in sol. Dodajte še začimbe po svojem okusu. Vse to prelijemo z 1 do 2 dl vode in dodamo 1 do 2 žlice masti. Tako napolnjeno skledo peke položimo na pripravljeno žerjavico ali šamotno ploščo. Peko pokrijemo s pokrovom in pokrov zasujemo z žerjavico. Po dvajsetih minutah pokukamo pod pokrov peke in preverimo pečenje. Od tod naprej je vse odvisno od vaše spretnosti in izkušenosti. Pokrijte peko in jo znova zasujte z žerjavico. Če vam je žerjavica pogorela, dodajte nekaj lesa na peko. Malo ognja ne škodi, pazimo pa, da ogenj ni premočan, les pa ni smolnat. Samo pečenje rib pod peko traja do  največ 1 uro, kar je odvisno od velikosti kosov in vrste ribjega mesa. Pod peko lahko pečete tudi kruh, pogačo, razne štrudlje, gibanice…  Ko menite, da je jed gotova, odstranite žerjavico in prisotnim razdelite prtičke. Vse prisotne lepo prosite, naj se ne prerivajo, saj bo za vse zadosti, če ste kupili dovolj veliko peko. Naslednji teden si rezervirajte za sprejemanje pohval in odgovarjanje na vprašanje, kdaj se spet zberemo ob peki.

Ko boste ostali brez mesa, prijatelje lepo pošljite v specializirano trgovino, naj si kupijo svojo peko. Dober tek!

 

SEBASTIJAN