RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

SARMA IZ KRAPA

Slika recepta: SARMA IZ KRAPA

LIDIJA OMERZU   FOTO:  STANE IN LIDIJA OMERZU

SARMA IZ KRAPA

Vse najino skupno življenje spremljajo ribe in kotliček. Ker se je bližala dvajseta obletnica najinega skupnega življenja, sem razmišljala s čim bi presenetila moža ob najinem prazniku. Zadnje čase se je Stane intenzivno ukvarjal s sarmami. Iz vseh krajev sveta so po elektronski pošti prihajali recepti za to odlično jed. Pregledovala sva recepte in prišla sva do ideje za ribjo sarmo. Tega še nihče ni pripravljal! Odločila sem se, da bom jo poskusila pripraviti iz krapa. Njegovo meso se mi je zdelo najprimernejše, pa še najboljši je krap ravno v mrzlih mesecih. Da bi dobila intenzivnejši okus sem se odločila za kombinacijo dimljenega in svežega krapa. Najboljše krape smo vedno dobili od Marka Hrovata iz njegove ribogojnice v Žalcu. Pa še prekaditi jih zna odlično. Kmalu smo se dogovorili, da bomo kuhali kar v njegovi ribogojnici. Bany mi je pomagal očistiti krape in meso ločil od kosti, s Suzano pa sva sarmice zvijali in pripravili za kuho. Lepo smo se zabavali in dan je minil kot bi mignil. Marko in Bany sta nam postregla tudi z odličnimi ribjimi namazi iz dimljenih postrvi in krapa, zvečer pa sta vsak na svoj način pripravila še postrvi, ki jih ne bom nikoli pozabila. Tako jih znata pripraviti le ona dva. Zahvaljujem se jima za gostoljubje, vso pomoč in nepozaben večer, vam pa ponujam v pokušino recept za krapovo sarmo.

Za krapovo sarmo potrebujete: 1,5 kg obarjenega in od kosti in kože očiščenega krapa, ½ kg dimljenega krapa, 1 celo glavo kislega zelja, posebej pa še 1/2 kg kislega zelja, 5 čebul, 2 korenčka, 200 g na drobno narezane slanine, 150 g riža, 3 jajca, 1malo žlico sladke mlete paprike, poper, drobno sesekljan peteršilj, drobno sesekljana korena peteršilja in zelene.

V kotliček nalijemo vodo kateri smo dodali lovorjev list in ½ žlice soli, zavremo in dodamo očiščenega krapa. Pustimo vreti kakšnih 10 minut in meso odstavimo, da se malo ohladi, na kar ga očistimo od kosti in kože. Od kosti in kože očistimo še kose dimljenega krapa, meso razdrobimo in zmešamo. Zeljno glavo previdno razdelimo na posamezne liste, ki jim z ostrim nožem izrežemo trše dele. V ponvici do mehkega prepražimo drobno sesekljano čebulo, na drobno narezano slanino, korenček, koren zelene in peteršilja. Vse skupaj solimo in počakamo, da se ohladi. Ko je ohlajeno, dodamo vse skupaj v posodo s krapom, dodamo še jajca, riž, sladko mleto papriko, malo popra in drobno sesekljan list peteršilja. Vse skupaj dobro premešamo in začnemo nadevati liste kislega zelja tako, da na list damo samo eno jušno žlico nadeva ter pazimo, da jih lepo zavijemo.  Na dno kotlička zložimo cele liste kislega zelja in na to zlagamo sarmice. Ko smo vse sarme naložili v kotliček, dodamo še preostalo kislo zelje in zalijemo s toliko vode, da so vse sarmice pokrite. Kuhamo na zmernem ognju poldrugo uro. V ponvici prepražimo tri žlice moke, ohladimo in dodamo 1 žlico rdeče sladke paprike, zalijemo z malo vode, premešamo in polijemo sarme v kotličku. Dodamo še malo paradižnikove mezge in pustimo še malo kuhati.

Ni vam več potrebno razlagati, da je kuhana riba najbolj zdrava, še posebej pa vam bo teknila, če si jo boste skuhali zunaj nad odprtim ognjem. In ne pozabite, da je dobra družba najboljša začimba. Vsi, ki smo bili ta dan pri Marku v Žalcu, vam to lahko z gotovostjo potrdimo.

Vse najboljše iz našega kotlička pa boste našli v novi knjigi, ki jo pripravljamo z odličnimi sodelavci in bo izšla še letos.