RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Sulčevi zapečeni medaljoni

Slika recepta: Sulčevi zapečeni medaljoni

 

Sulčevi zapečeni medaljoni

Potrebujemo: 12 sulčevih medaljonov po 40 g, 100 g masla, 20 g moke, sol, poper, 1 kg vojvodinjinega krompirja, 12 rezin paradižnika,25 dag naribanega sira, 0,5 l močne paradižnikove omake.

Sulčeve medaljone posolimo, povaljamo v moki in na hitro spečemo. V pekač ali nepregorno posodo namazano z maslom, damo kupčke krompirja, nanje položimo sulčeve medaljone, na medaljone pa rezine paradižnika in potresemo s sirom. Jed zapečemo v vroči pečici in jo serviramo s paradižnikovo omako.

Vojvodinjin krompir

Potrebujemo: 800 g krompirja, sol, 40 g masla, 2 rumenjaka, muškatov orešek, beli poper in 1 dl smetane.

Kuhan krompir še izparimo, ga pretlačimo, dodamo maslo, smetano, začimbe in rumenjak. Dobro premešan krompir damo v vrečico za brizganje z zvezdnim nastavkom. Namazan pekač nabrizgamo s kupčki krompirja, na katere položimo koščke masla in v pečici gratiniramo. Krompir mora biti gost, da ne teče. Če se nam ponesreči ga zgostimo z naribanim sirom. Ta krompir uporabljamo za dekoracijo plošč na katerih serviramo ribe.

Paradižnikova omaka

Potrebujemo: 3 dl velouteja, 40 g paradižnikove mezge, strok česna in 20 g masla.

Na maslu na hitro spražimo česen, dodamo paradižnikovo mezgo, zalijemo z veloutejem in prevremo.

Ribji veloute

Za 1 l potrebujemo: nekaj ostankov rib ali tudi cele manjvredne ribe, 100 g korenčka, 30 g peteršilja s korenino, 100 g čebule, list zelene, 50 g moke, sol, 1,2 l vode in 30 g masla.

Ribje ostanke narežemo na manjše kose in jih skupaj z zelenjavo in čebulo prepražimo na maslu. Svetlo pražene pomokamo in zalijemo z vodo ter solimo. Kuhamo približno 1 uro nato pa omako precedimo.

Veloute uporabljamo za kremne juhe ali omake.

Janez Podkrižnik, 14.2.2012