RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

SMUČ - recepti

Slika recepta: SMUČ - recepti

Avtor: Lidija Omerzu

Smuč za svečane priložnosti

Smuč je kralj sladkovodne ribje kuhinje. Ima čudovito belo meso skoraj brez kosti, nežnega prijetnega okusa. Zaradi njegove okusnosti, redkosti in cene na trgu je smuč več kot primerna riba za posebne priložnosti. Nadvse hitro in enostavno ga lahko pripravimo na nešteto načinov in vedno bodo naši gostje navdušeni. Tudi po obilni večerji se bodo počutili odlično, še zlasti če boste k smuču postregli kozarec suhega žlahtnega belega vina.

Smuč, kot ga rada pripravim sama

Potrebujemo: večjega smuča, moko, drobtine, jajca, sol in limono.

Smuča razrežemo na podkve, pokapamo z limono in pustimo stati eno uro. Kose smuča povaljamo v moki, jajcu in drobtinah ter cvremo na začetku v vročem olju, nato pa temperaturo zmanjšamo. Ocvrte kose smuča zložimo na velik podolgovat pladenj tako, da ribo spet sestavimo vključno z glavo in repom. Med kose zataknemo rezine limone. Kot prilogo postrežemo krompir, ki smo ga spekli na svinjski masti z ocvirki. Častnemu gostu odstopimo ličnice s smučeve glave, ki veljajo za največjo delikateso v sladkovodni ribji kuhinji. K tako pripravljeni ribi se odlično prileže radičeva solata in kozarec dobrega belega suhega vina.

Smučev file s paradižnikovo omako

Potrebujemo: 16 smučevih filejev in 1 limono. Za omako pa: 40 g masla, 100 g sesekljane čebule, 40 g paradižnikove mezge, 20 g moke in 0,5 dl kisle smetane.

Iz smuča naredimo fileje in odstranimo kožo. Iz ostankov ribe skuhamo osnovo (4 dl). Fileje razrežemo na večje kose, jih pokapamo z limono, solimo in pustimo stati.

Omaka: Čebulo rumeno prepražimo na maslu, jo potresemo z moko ter zalijemo z osnovo. Omaki dodamo paradižnikovo mezgo in začimbe ter kose smuča. Jed na malem ognju dušimo, da se meso zmehča. Preden postrežemo, dodamo kislo smetano.

Kot prilogo ponudimo kuhan riž ali dobre kruhove cmoke.

Smuč z gobami

Potrebujemo: smuča, 60 g masla, 2 dl ribje osnove, sok 1 limone, 0,5 l bešamela, 2 dl smetane, 10 g rdeče paprike in 30 g šampinjonov ali gomoljik narezanih na rezine.

Ribo poširamo pokrito v ribji osnovi. Bešamelu dodamo rdečo papriko in ga primerno razredčimo s smetano. Poširani ribi odstranimo kožo in hrbtno plavut, jo polijemo z omako ter okrasimo z rezinami gomoljika ali šampinjonov.

Smuč po milansko

Potrebujemo:8 smučevih filejev po 60 g, 2 jajci, 80 g drobtin, 60 g parmezana, 100 g olja in 280 g makaronov. Za milansko omako: paradižnikovo omako z grahom, šunko in gobicami.

Smučeve fileje solimo, pokapamo z limono in paniramo v moki, jajcu in drobtinah, med katere smo zmešali nariban sir. Fileje ocvremo in jih v krogu zložimo na ploščo. V sredo kroga stresemo makarone po milansko (paradižnikova omaka z grahom, šunko in gobicami).

Postrežemo solato iz zelenega radiča.