RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Pokrovače na žaru s pomarančo in grenivko

Slika recepta: Pokrovače na žaru s pomarančo in grenivko

Pokrovače na žaru s pomarančo in grenivko

Potrebujemo: 1 žlička sesekljanega česna,1 žlička gorčice s semeni, 2 žlici jabolčnega kisa,  4 žlice olivnega olja, 50 g margarine,  4 sesekljane šalotke, 1 dl belega vina, ½ dl pomarančnega soka, 1 pomarančno lupino, narezano na kolobarje, 1,5 dl sladke smetane, 12 večjih pokrovač (jakobove školjke), 1 žlico moke, 400 g mešanih solatnih listov (potrebna barvna kombinacija),1 olupljeno pomarančo, razdeljeno na krhlje, 1 olupljeno grenivko, razdeljeno na krhlje, sol, poper.

V manjši skledi zmešamo česen, gorčico, kis, sol in poper. Dodamo olivno olje in dobro premešamo. V ponvi pri srednji temperaturi stopimo margarino, dodamo šalotko in pražimo samo toliko časa, da postekleni. Dolijemo vino. Pomarančni sok in dodamo polovico pomarančne lupine. Ob stalnem mešanju pustimo vreti, da ostane še dober deciliter mešanice. Zmanjšamo temperaturo. Dodamo smetano in pustimo rahlo vreti, da se mešanica zgosti in ostane še približno 2,5 dl tekočine. Odstavimo z ognja, pokrijemo s pokrovko in shranimo na toplem. Med moko zamešamo sol in poper ter v tej mešanci povaljamo očiščene pokrovače. Spečemo jih v segreti ponvi, v katero smo dali nekaj kapljic olivnega olja. Pečemo približno 2 minuti na eni strani in prav toliko na drugi. Pazimo, da jih ne spečemo preveč, saj morajo obdržati obliko. Dobro oprane solatne liste odcedimo in narahlo premešamo z gorčičnim prelivom. Pečene pokrovače porazdelimo po solatnih listih in prelijemo s toplo pomarančno omako. Iz katere smo odstranili pomarančno lupino. Okrasimo s krhlji pomaranče in grenivke.