RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Štajerske ribje jedi

Slika recepta: Štajerske ribje jedi

Ribji cmoki

Potrebujemo: 10 dag zelene, 10 dag korenčka, 15 dag jurčkov ali lisičk, 40 dag ščukinih filejev, 10 dag masla, polovico limone, 5 dl ribje juhe, 3 koščke prepečenca, 1 dl  suhega belega vina, 5 dag ajdove moke, 1 jajce, sol in grobo mlet beli poper.

Priprava: Zeleno in korenčke, zrezane na rezance, pražimo na maslu. Po 10 minutah dodamo še na rezance zrezane gobe in na koščke zrezane ščukine fileje, vse začinimo z limoninim sokom, popramo in solimo ter pražimo še 10 minut, ko vse zalijemo z ribjo juho in kuhamo še nadaljnjih 10 minut. Moki dodamo jajce in v vinu namočen prepečenec, dobro pregnetemo ter dodamo  k zelenjavi in ribi. Vse pretlačimo z ročnim mešalnikom in zmes še pregnetemo ter oblikujemo male okrogle cmoke, ki jih kuhamo 10 minut v ribji juhi. Cmoke lahko pripravimo tudi iz drugih sladkovodnih rib ter jih postrežemo kot vložek k ribjim juham ali tudi kot prilogo h kuhani ali pečeni sladkovodni ribi.

Ribji lonec z rizlingom

Potrebujemo: 10 dag masla, 2 kg rib (ščuka, linj, som, krap, ostriž), 2pora, 1 čebulo, 4 šalotke, 5 strokov česna, 5 korenčkov, vejico timijana, vejica pehtrana, 2 lovorova lista, poper, koren peteršilja, sol, muškatni orešček, 0,5 l rizlinga, 3 dl kisle smetane, 3 rumenjaki, 1 žlico sesekljane sveže krebuljice ali peteršilja.

Priprava: Očiščenim ribam odrežemo glave. Iz glav, dišavnic in začimb ter 2,5 l vode skuhamo juho. Pustimo jo vreti, da se ukuha naa polovico. Med  tem na hitro (5minut) na maslu prepražimo ribe. V juho vlijemo rizling, pustimo, da na hitro prevre, in dodamo ribe, razrezane na večje kose. Kuhamo jih 15 minut, potem pa jih vzamemo iz juhe in jih postavimo na toplo. Juho  precedimo, posebej zamešamo rumenjake v smetano, ribe prelijemo z juho in vmešamo smetano z rumenjakom, potresemo s krebuljicami ter takoj postrežemo.