RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Še o krapih po štajersko

Slika recepta: Še o krapih po štajersko

Pečeni krap

Potrebujemo: 1 krapa (1,5-2), sol, sveže zmlet beli poper, 4 stroke česna, 2 čebuli, 50 dag paradižnika, 25 dag zelene paprike, 2 krompirja, 25 dag ohrovta, 10 listov poprove mete, 5 listov žajblja, 1 vejica timijana, 2 dl rdečega vina, 0,5 dl olja.

Za kvašo: 3 dl rdečega vina, 3 stroke česna, 1 čebula, šop peteršilja, 2 vejici pehtrana in olje.

Priprava: Očiščenega krapa na obeh straneh počez zarežemo in ga namočimo v kvašo, ki smo jo zamešali iz vina, olja in začimb. V kvaši postimo krapa 24 ur in ga obrnemo. Pred peko krapa očistimo kvaše, ga znotraj in zunaj natremo z mešanico soli, popra in sesekljane mete. Pekač ali ognjevarno posodo dobro namestimo z oljem dolijemo 1 dl vina. Ko se segreje, naložimo v pekač na kolobarje narezano čebulo,cele stroke česna, na kose narezane paradižnike,krompir, paprike in ohrovt ter dodamo cele vejice dišavnic. Vse dušimo v razgreti peči 10 minut na to položite  krapa, ga prelijemo z 1 dl vina in ga pečemo. Med peko ribo večkrat prelijemo s sokom od pečenja in jo enkrat tudi  obrnemo. Krap je pečen ko ima na obeh straneh hrustljavo zlato rjavo skorjo. Pečenega postrežemo z zelenjavo, ki se je pekla skupaj s krapom.

Samostanski krap

Potrebujemo: krapa (2kg), sol, poper, 50 dag špinače, 2 rumenjaka, cimet, 1 žlico sladkorja, 5 dag krušnih drobtin, 2 žlici rozin, 3 žlice raztopljenega  masla in 2 dl belega vina.

Priprava: Očiščenega krapa natremo v notranjosti s soljo in poprom. Zmešamo drobtine, zrezano špinačo, rumenjaka, žličko soli,  žličko cimeta, ščepec  sladkorja, krušne drobtine, rozine in raztopljeno maslo. S tem nadevom napolni  ribo, odprtino zašijemo ali spnemo z zobotrebci, ribo damo v namaščen  pekač ter prelijemo z belim vinom. Ribo pečemo  nepokrito približno  1 uro na 200 stopinjah Celzija. Med peko jo večkrat prelijemo z  lastnim sokom.