RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

PEČENA RIBA

Slika recepta:  PEČENA RIBA

 PEČENA RIBA

Potrebujemo: večjo ribo (skuša, tuna, orada, brancin…) težko okoli 1,5 kg ali manjšo, 1 sladki janež, narezan na tanke lističe, 1 srednje veliko čebulo narezano na kolobarje, 2 jedilni žlici celih listov bazilike, pest listov špinače, 6 lovorovih listov, 4 jedilne žlice masla, sok dveh limon, 6 žlic oljčnega olja, sol in grobo mlet poper.

Ribi odstranimo drobovino ter jo z obeh strani poševno večkrat zarežemo. Od zunaj in znotraj jo natremo s soljo, poprom in baziliko. V skledo stresemo narezan sladki janež, čebulo, špinačo, lovor, limonin sok in olje ter vse dobro premešamo. Tretjino zelenjave damo ribi v trebuh. Drugo tretjino položimo z nekaj koščki masla v velikosti ribe na večji kos aluminijaste folije. Na zelenjavo položimo ribo ter jo pokrijemo s preostalo zelenjavo. Koščke masla razporedimo po ribi, nekaj jih porinemo ribi v trebuh. Folijo previdno zavijemo, vendar ne tesno ob ribi ter pazimo, da v »paketu« ne bo zraka. Robove dvakrat zavihamo ter ribo previdno, da ne raztrgamo folije, položimo na pekač. Pečemo v prej sagreti pečici na 220C okoli 30 minut. Dolžina peke je odvisna od velikosti ribe. Da je riba pečena ugotovimo tako, da meso dvignemo ob hrbtenici; če je belo, je riba pečena. Ko je riba pečena, odvijemo folijo, previdno narežemo meso ter odstranimo kosti. Mesu dodamo zelenjavo, ki se je pekla z ribo ter jo polijemo s sokom, ki je nastal pri peki. Poleg ponudimo kuhan krompir in solato.