RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Krap v črni polivki (Valentin Vodnik kuharske bukve)

Slika recepta: Krap v črni polivki (Valentin Vodnik kuharske bukve)

Krap v črni polivki (Valentin Vodnik kuharske bukve)

Prerežite ošohtanega krapa po hrpti, vlij vanj jesiha inu pusti kri inu jesih teči v eno skledico, otrebi žolč od jeter, drob deni spet v krapa, ga nimaš nič prati, temveč osoli, na kosce zreži, pusti en čas v soli ležati, pomaži kozo z maslom, položi notri ribo, na njo lorber perja, šatraja, čebula, peteršilja korenine, korenja, stolčene dišave, žefrana, en malo celega ingverja, nalij pol vode pol jesiha, da ribo vtopi; pusti na žerjavci vreti ene pol ure. Potle ribo deni ven na skledo; naredi eno rumeno prežganje, zabeli z njim polivko od krapa v kozi, kjer se je dušil ali dinstal; če je pregosta, prilij en malo grahove župe, potlej vlij notri v jesih prereženo ribjo kri, pusti zavreti; potlej jo na krapa skozi sito precedi; pusti še skupaj vreti inu pretresi zrezanega ali celega limon lupka.