RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Krapi po štajersko

Slika recepta: Krapi po štajersko

Krap po štajersko

Potrebujemo: 1 krapa (2,5-3).
Za kvašo: 1l suhega vina, 2 večji sesekljani čebuli, 10 strokov česna, za pest sesekljanih dišavnic
(majaron, lovor, meta, žajbelj, luštrek, peteršilj).

Za peko: sol, poper, ingver, sok 1 limone, 1 žlico bučnega olja, 2 žlici sončničnega olja, 2 žlici masla,
1 dl aromatičnega rdečega vina, 2 kisle smetane in peteršilj.


Priprava: očiščenega krapa namočimo v vinsko kvašo, ki smo ji dodali vse začimbe in dišavnice. Z njimi mora biti krap pokrit. V kvašo ga namakamo vsaj 24 ur. Vsakih 6 obrnemo, tako da vsakokrat s kvašo dobro natremo ribo. Pred peko  krapa očistimo,  kvašo  odstranimo, krapa natremo s soljo, popopram in z malo ingverja, ga prelijemo z bučnim oljem in limoninem sokom ter pustimo počivati vsaj 1 uro. Nato ga damo v namaščen pekač in pečemo v pečici pri 160 stopinj uro in pol do 2 uri. Med peko ga vsaj enkrat premažemo z maslom in 2 zalijemo z rdečim vinom. Po eni uri peke ribo obrnemo, deset minut pred koncem pa jo še prelijemo s smetano in pustimo, da ta lepo zarumeni. Pečenega krapa potresemo s peteršiljem in toplega postrežemo s slanino ali praženim krompirjem ali krompirjevem pirejem,ki smo mu dodali sladko in kislo smetano ter hren. K hrenu postrežemo vina,  ki smo jih uporabili za kvašo in peko.

Krap z lečo

Potrebujemo: 4 krapove fileje (80 dag), sok 1 limone, sol, poper, 2 žlici moke, 2 žlici masla, žlico bučnega olja, 25 dag leče, jušno zelenjavo, čebulo, 2 stroka česna, 1 dl suhega belega vina, 1 žlica vinskega kisa, 4 vejice koriandra in 4 žlice bučnega olja.

Priprava: očistite in izkoščičene krapove fileje natremo s poprom, stisnjenim česnom in prelijemo z vinom. Pokriti naj počivajo nekaj ur. Lečo  kuhamo v slanem kopu 10 min. Sesekljano čebulo pražimo na maslu in bučnem olju. Dodamo na tanko narezano zelenjavo dušimo še 10 min. Dodamo kuhano lečo, zalijemo z vodo in kisom ter zmešamo še sesekljane lističe koriandra. Krapove fileje osušimo, malo potolčemo, povaljamo v moki in jih opečemo v vročem bučnem olju.
Postrežemo jih na kuhani leči in zelenjavi.

Krap z vinsko omako

Potrebujemo: 8 krapovih filejev (70 dag), 4 žlice bučnega olja, sol, polovico limone in 2 žlici bele moke.

Priprava: očiščene krapove fileje posolimo, pokapamo z limoninim sokom, pomokamo in na vrelem olju počasi zlato rjavo popečemo. Za omako prepražimo na maslu čebulo, da postekleni , jo zalijemo z vinom in pustimo, da prevre, dodamo kislo smetano, ki smo ji  prej primešali rumenjak, in pustimo, da se počasi kuha,posolimo, popramo. Z vinsko omako podlijemo krapove fileje in jih posujemo s sesekljanim peteršiljem.