RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

RIBJI BRODET

Slika recepta: RIBJI BRODET

RIBJI BRODET

Potrebujemo: 1 kos brancina, 1 kos orade, 70 dag škampov, 20 dag raže, 20 dag sveže sipe, 20 dag svežih lignjev, 4 žlici sončničnega olja, malo česna, ½ kg svežega paradižnika, 2 žlici limoninega soka, soli, moka, drobtine, maslo, peteršilj.

Polenta: 1,6l vode, 2 dag masla, 2 žlici oljčnega olja, sol, 40dag kuruznega zdroba.

Ribe najprej očistimo in operemo v mrzli osoljeni vodi. Nato na ne prevročem olju zadišimo sesekljan česen in čebulo, pridamo zmlete ali drobno narezane sveže, očiščene sipe in jih podušimo. Dodamo na drobno narezane sveže lignje, še malo dušimo, dodamo malo olupljenega in na tanko narezanega svežega paradižnika (ali prav malo paradižnikove mezge iz kozarca). Vse skupaj še malo popražimo, posolimo in zalijemo z majhno količino ribje juhe. Dodamo kis, limonin sok in kuhamo približno 10 minut. Posebej v vodi, ki ji dodamo česen, sol in jušno zelenjavo, skuhamo ribe s kostmi: ražo, brancina, orado ali drugo svežo ribo, jih malo ohladimo, meso temeljito očistimo od kosti in ga vložimo v pripravljeno omako. Kuhamo še 10 minut. Vodo, v kateri smo kuhali ribe, precedimo skozi gosto sito in jo lahko porabimo za zalivanje brodeta. Če je potrebno jed še malo zgostiti, jo potresemo z drobtinami. Na koncu dodamo oljčno olje, natrgan peteršilj in košček masla.

Polenta: Vodo zavremo, solimo, dodamo maslo ali oljčno olje in vanjo zakuhamo presejan koruzni zdrob in polentno moko. Zakuhamo redko testo za polento. Na začetku mešamo s stepalno šibo, da se ne naredijo grudice, ko pa se začne polenta gostiti, jo pokrijemo in se sama kuha. Lahko jo premešamo z leseno kuhalnico - „polentarjem“ in kuhamo 30 minut. Kuhano zlijemo v naoljeno skledo ali pekač. Če jo kuhamo v kotličku, jo vsaj 5 minut pred koncem ne mešamo, da pri obračanju lažje odstopi od skorje. Stresemo jo na leseno okroglo desko. Še vrelo razrežemo na kocke, z mokrim, malo daljšim nožem ali sukancem.