RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Brancin 5 okusov s sladko-kislim rižem

Slika recepta: Brancin 5 okusov s sladko-kislim rižem

 

Brancin 5 okusov s sladko-kislim rižem

Sestavine: za ribo- 2 brancina (ali druge bele ribe) skupno 1 kg, sveže olupljen ingver, 2 črni gobi, 1 mlada čebulica, riževo vino, sojina omaka, sladkor, koriander (semena), sol, semensko olje.

Za riž: 200 g riža, 150 g repkov kozic, 100 g stročjega fižola, 2 trdo kuhani jajci, 80 g belih šampinjonov, sladkor, riževo vino, sojina omaka, 2 dl riževega kisa, sol.

Pol ure pred začetkom kuhanja namočite črne gobe. Ribe očistimo, jih oluskamo, operemo, popivnamo do suhega ter od zunaj in znotraj posolimo (malo). Na obeh straneh naredimo 3 in diagonalne zareze, ki segajo do hrbtne kosti. Gobe ožmemo, jih odstranimo bete, klobuke pa narežemo. Narežemo še ingver. Čebulico olupimo in drobno narežemo.

Ribe začinimo z dvema žlicama olja, dvema žlicama sojine omake, 1 žlico vina in ščepcem sladkorja. Pokrijemo jih s čebulico, gobami in ingverjem, pustimo pol ure stati, nato pa jih z marinado in oblogo položimo v rahlo naoljen vložek za kuhanje v sopari ter 20 minut kuhamo. Potresemo jih s koriandrom in ponudimo s sladko kislim rižem, ki se ga pripravi na nasledenj način. Med tem ko se ribe marinirajo, očistimo in operemo gobe. Stročji fižol očistimo, ga 10 minut kuhamo v malo osoljeni vodi in odcedimo. Skuhamo jajca (7 minut od trenutka, ko zavrete), ju olupimo in ohladimo. Riž stresemo v kozico in prilijemo mrzlo vodo. Ko zavre, plamen močno zmanjšamo, premešamo, pokrijemo in 15 minut kuhamo. Nato kozice odstavimo in pustimo še 15 minut stati. V ponev nalijemo 1,5 dl kisa, dodamo 4 žlice sladkorja in zvrhan ščepec soli. Mešanico počasi segrevamo, nato pustimo stati. Nalistane gobe damo v kozico, prilijemo vročo vodo, dodamo 2 žlici sladkorja, 1 žlico vina, 3 žlice sojine omake. Zavremo in kuhamo 10 minut. Repke kozic skuhamo v rahlo osoljeni vodi, jih odcedimo in predenemo v skledo. Dodamo 3 žlice kisa, 1 žlico sladkorja in ščepec soli ter pustimo 5 minut stati. Ločeno narežemo beljak in rumenjak trdo kuhanih jajc. Odcejen riž zmešamo z odcejenimi gobami, kozicami in fižolom ter vse predenemo na pladenj. Potresemo z narezanimi beljaki in rumenjiki ter postrežemo  k ribam.