Ribe so zdrave, lahke in ne redijo.
Zdrav in zadosten človekov jedilnik bi bil lahko brez težav sestavljen le iz rib, sadja in zelenjave.
Ribje meso je hitro pokvarljivo, zato bodite pri kupovanju pozorni, da izberete sveže.
Meso rib je bolj zdravo od mesa drugih sladkovodnih in morskih sadežev, saj ti vsebujejo nekajkrat večjo vsebino holesterola.
Narodi, ki se veliko prehranjujejo z ribjim mesom, imajo na splošno manj težav z boleznimi srca in ožilja.
Dimljenje postrvi na jedilniku za lepši dan! Ribe so zdrava hrana in mogoče jih je pripraviti na različne načine. Dimljene ribe so ena od vrat v gurmanski raj. So že pripravljena hrana, ki ji je potrebno odstraniti le kožo in kosti in riba je že pripravljena za uživanje. Kako pripravimo in postrežemo dimljeno postrv in file? Dimljeni postrvi najprej odstranimo plavuti. Za tem z nožem zarežemo po hrbtni strani od glave proti repu. Tik ob glavi primemo kožo in jo potegnemo proti repu. Zgornji del ločimo od reber, spodnji del na katerem še leži hrbtenica primemo pri repu in hrbtenico ločimo od spodnjega dela in tako nam ostane čist spodnji del. Kožo zavržemo. Dimljenemu fileju najprej odstranimo plavuti in kožo, ki jih zavržemo. Dimljen file postrvi nato narežemo po želji na večje ali manjše koščke ali glede na potrebe recepta. K dimljenim postrvem se najbolje prileže sadje, hren, limonin sok, bel kruh. Pogrinjek z dimljenimi postrvmi izredno lepo dopolnjuje grozdje, limonine rezine, rezine melone in jabolk, orehova jedrca, maslo, smetanov ali jabolčni hren, peteršilj, rožmarin, kuhana jajca… Dimljene postrvi imajo polno aromo le, če so tople, zato jih ogrejemo na temperaturo 35 do 40 stopinj C preden jih postrežemo.
Kako začeti peči pod peko Za uspešen začetek je pomembno, da nove peke ne operete z vodo. Več pa preberite pod RECEPTI.
ARTIČOKE Z RIBJIMI POLPETI
Potrebujemo: 4 artičoke, 30 dag parmezana, 20 dag drobtin, 2 stroka česna, šop peteršilja, 2 dl olja
Najprej obdelamo artičoke tako, da jim odrežemo pecelj in za 2 cm skrajšamo po dolžini vrhove listov. V posodi zmešamo nariban parmezan, drobtine, stremo stroke česna in na drobno zrežemo peteršilj. Vse skupaj zmešamo z oljem tako, da masa ne bo presuha, oziroma da bo ravno pravšnja da jo bomo lahko zajemali z žličko. Nato s to maso napolnimo vsak list artičoke. V večjo posodo zložimo tako pripravljene artičoke, dolijemo 1 dcl vode, 2dcl olja in kuhamo na zmernem ognju cca pol ure. Uživamo jih tako, da z roko odtrgamo vsak listek, ter z zobmi postrgamo maso in del mesa artičoke.
Ribji polpeti
Potrebujemo: 3 krompirje, 30 g masla, 1 drobno sesekljana čebula, 1 sesekljan strok česna, 1 sesekljana rdeča paprika, 1 večja kuhana postrv, 2 jajci, 2 žlici limoninega soka, 3 žlice sesekljanega peteršilja, 30 g moke, drobtine, olje.
Krompir olupimo, narežemo na kose in približno 10 minut kuhamo v slani vodi. Kuhan krompir zmečkamo in ga pustimo, da se ohladi.
V ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo, česen, pražimo in mešamo 5 minut.
Odcejeno in očiščeno ribo od kosti in kože, zdrobimo z vilicami, zmešamo s krompirjem, z enim rahlo stepenim jajcem, s praženo čebulo in papriko, z limoninim sokom in s peteršiljem, da dobimo enotno zmes. Iz zmesi oblikujemo polpete, jih povaljamo v moki, namočimo v stepeno jajce in povaljamo v drobtinah. Pripravljene polpete sploščimo, zložimo na krožnik in damo za 30 minut v hladilnik.
Segrejemo olje in na njem spečemo polpete. Pečemo jih na vsaki strani od 2 do 3 minute, dokler ne dobijo zlate skorjice. Polpete odcedimo na papirnatih brisačah in jih še vroče postrežemo.
Lidija Omerzu