RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

ŠKARPENINI ZAVITKI V ŽAFRANOVI OMAKI

Slika recepta: ŠKARPENINI ZAVITKI V ŽAFRANOVI OMAKI

ŠKARPENINI ZAVITKI V ŽAFRANOVI OMAKI

 

Potrebujemo:

8 škarpeninih filejev, 16 repkov kozic, mešanica začimb za ribe (komarčkovo seme črni poper, koper, timijan, česen, kurkuma, kajenski poper - vse strto v prah)

sol, 0,12 g žafran, (1 vrečka žafranovih nitk), 2,5 dl sladke smetane, 2 jušni žlici moke, ribja osnova, 1 por, gomoljna zelene, korenček, 250 g riža, 2 jušni žlici divjega riža, 3 dl suhega belega vina, komarčkovo seme, koper, maslo, olivno olje, 1 limona, sveže peteršiljevo listje

Beli del pora očistimo, operemo in narežemo na rezance. Prav tako na rezance narežemo korenček in gomoljno zeleno. Fileje rahlo potolčemo z ravno stranjo kladiva za meso, pokapamo z limoninim sokom, solimo, popramo in začinimo z mešanico začimb za ribe. Na ožji konec vsakega fileja položimo nekaj korenčkovih, porovih in zeleninih rezancev ter file zvijemo v rulado, ki jo tesno zavijemo v naoljen kos alu - folije. V zadosti velikem loncu zakuhamo vodo, vložimo fileje in jih kuhamo 15 minut. Vzamemo jih iz vode, počakamo, da se nekoliko ohladijo, odvijemo in shranimo na toplem.

Medtem ko se fileji kuhajo, pripravimo omako. V enem decilitru vina raztopimo žafranove nitke, ki smo jih predhodno strli v možnarju. V kozici stopimo maslo in na njem pražimo moko, da zadiši. Prilijemo 3 dl ribje osnove, zavremo, dodamo vino z žafranom, sladko smetano, nekaj komarčkovih semenk, ki smo jih strli v možnarju, še enkrat zavremo, da alkohol izhlapi ter odstavimo. Solimo, popramo, omako precedimo in z njo prelijemo škarpenine zvitke, pustimo, da še enkrat zavre, odstavimo ter potresemo z nekaj kopra.

V drugi kozici segrejemo nekaj olivnega olja in na njem pražimo beli riž le toliko, da ostekleni. Zalijemo ga s preostankom vina in kuhamo, dokler ne zmanjka tekočine. Nato po malem dodajamo vodo in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ni riž kuhan. Odstavimo, solimo, dodamo malo masla, sesekljanega peteršilja in divji riž, ki smo ga posebej skuhali v vodi (divji riž kuhamo posebej, kajti kuhati ga je potrebno dlje kakor navaden riž). Vse skupaj dobro premešamo.