Ribje meso je hitro pokvarljivo, zato bodite pri kupovanju pozorni, da izberete sveže.
Narodi, ki se veliko prehranjujejo z ribjim mesom, imajo na splošno manj težav z boleznimi srca in ožilja.
Zdrav in zadosten človekov jedilnik bi bil lahko brez težav sestavljen le iz rib, sadja in zelenjave.
Dimljenje postrvi na jedilniku za lepši dan! Ribe so zdrava hrana in mogoče jih je pripraviti na različne načine. Dimljene ribe so ena od vrat v gurmanski raj. So že pripravljena hrana, ki ji je potrebno odstraniti le kožo in kosti in riba je že pripravljena za uživanje. Kako pripravimo in postrežemo dimljeno postrv in file? Dimljeni postrvi najprej odstranimo plavuti. Za tem z nožem zarežemo po hrbtni strani od glave proti repu. Tik ob glavi primemo kožo in jo potegnemo proti repu. Zgornji del ločimo od reber, spodnji del na katerem še leži hrbtenica primemo pri repu in hrbtenico ločimo od spodnjega dela in tako nam ostane čist spodnji del. Kožo zavržemo. Dimljenemu fileju najprej odstranimo plavuti in kožo, ki jih zavržemo. Dimljen file postrvi nato narežemo po želji na večje ali manjše koščke ali glede na potrebe recepta. K dimljenim postrvem se najbolje prileže sadje, hren, limonin sok, bel kruh. Pogrinjek z dimljenimi postrvmi izredno lepo dopolnjuje grozdje, limonine rezine, rezine melone in jabolk, orehova jedrca, maslo, smetanov ali jabolčni hren, peteršilj, rožmarin, kuhana jajca… Dimljene postrvi imajo polno aromo le, če so tople, zato jih ogrejemo na temperaturo 35 do 40 stopinj C preden jih postrežemo.
Meso rib je bolj zdravo od mesa drugih sladkovodnih in morskih sadežev, saj ti vsebujejo nekajkrat večjo vsebino holesterola.
Kako začeti peči pod peko Za uspešen začetek je pomembno, da nove peke ne operete z vodo. Več pa preberite pod RECEPTI.
Ribe so zdrave, lahke in ne redijo.
RIBIČEVA JUHA KALOCSA
Potrebujemo: : 2kg krapa, 250g čebule, sol, 150g zelene paprike, 70g paradižnika, 30g paprike, 120g moke, 1 jajce.
Krapa očistimo in filetiramo, tako da je skoraj brez kosti, lahko tudi odstranimo kožo, kosi naj bodo veliki za dva debela prsta. Položimo jih v skledo skupaj z ikrami, solimo in damo v hladilnik. Sedaj pripravimo jušno osnovo, tako da uporabimo sveže ribje glave, kosti in plavuti, jih zalijemo z 2 litroma vode, ki ji dodamo čebulo, sol in paradižnik. Kuhamo uro in pol ter precedimo. Zelenjavo iz juhe tudi pretlačimo v fini pire in damo v juho, ko juha zavre dodamo papriko. Deset minut pred serviranjem juhe dodamo ribje filete in ikre. Posebej naredimo popečene rezance, ki jih dodamo osnovni juhi. Testo za rezance pripravimo iz 120g moke, enega jajca in malo soli. Tako dobimo trše testo, ki ga razvaljamo in ga na tanko narežemo na daljše tanjše trakove – julien. Rezance posušimo v pečici brez dodajanja maščobe, dokler ne dobijo zlato rumene barve. Še vroče rezance dodamo juhi, malo preden jo postrežemo.