RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

PEČENA POSTRV S TIMIJANOVO OMAKO

Slika recepta: PEČENA POSTRV S TIMIJANOVO OMAKO

PEČENA POSTRV S TIMIJANOVO OMAKO

 

Z minimalnimi surovinami lahko delamo čudeže. Zlasti, če je ena od surovin postrv. Naredimo fileje, ki jih nežno začinimo in prelijemo z omako.

 

SESTAVINE:

3 fileji postrvi

100 g masla

100 g olja

sok polovice limone

sol

poper

 

TIMIJANOVA OMAKA:

50 g masla

polovica čebule

1 rumenjak

limonin sok

ribji fond

smetana za kuhanje

poper

timijan

 

 

PRIPRAVA:

 

Fileje operemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnato brisačo. Natremo jih s soljo in sveže mletim poprom.

V ponvi razpustimo maslo in dodamo olje. Maščobo segrejemo na majhni vročini.

V ogreto maščobo položimo fileje postrvi tako, da direktno na ponev položimo stran s kožo. Pečemo na zmernem ognju 4 minute, nato fileja obrnemo in ju pečemo na drugi strani še 4 minute. Fileja odstavimo iz ponve na segret krožnik.

 

Timijanova omaka:

K maščobi, ki je ostala pri peki, dodamo maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in jo pražimo, dokler se ne zmehča in razpade. Česen stremo, ga na hitro popražimo, da zadiši, nato pa ga takoj zalijemo s sladko smetano za kuho. Dodamo ribji fond, limonin sok in rumenjak ter na zmernem ognju med mešanjem omako kuhamo 3 minute Po želji lahko omako solimo in popramo. Pripravljeno omako odstavimo.

Fileja serviramo na krožnike. Čez fileje prelijemo timijanovo omako in jih okrasimo.

 

OŠ Mozirje, skupina Mozirski kuharji, mentor: Urška Finkšt, kuhajo: Jakob, Katja, Mateja, Gregor