RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Klapavice po mornarsko

Slika recepta: Klapavice po mornarsko

Klapavice po mornarsko

Če školjke niso pripravljene po mornarsko, zame niso školjke. Rad jih jem. Za školjke potrebuješ samo prste in žlico. Školjke, dušene v belem vinu in česnu so idealna hrana, ki jo lahko ješ skupaj s prijatelji. Sok je še pa še slasten, zato potopi vanj kos kruha.

Za 4 osebe so potrebne naslednje sestavine: 2 kg klapavic, 2 šalotki ali majhna čebula, 3 drobno narezani stroki česna, 50 g masla, šopek peteršilja, 2 žlici smetane in 300 ml belega vina ali mošta.

 Priprava:

  1. V kuhinjsko korito postavi skledo, vanjo nalij hladno vodo, v hladno vodo stresi školjke.
  2. Zdrgni jih s krtačo, da bodo lupine gladke. Če imajo črne brade – črne ščetine, ki štrlijo iz lupine – jih izpuli. Oplakni.
  3. V veliki ponvi segrej maslo. Na njem prepraži česen  in čebulo, ki pa ne smeta porjaveti.
  4. Temperaturo povečaj. Prilij vino in pusti, da vre 2 minuti.
  5. Školjke zvrni v ponev. Pokrij in 2 minuti kuhaj pri največji temperaturi. Premešaj, tako, da zgornje in spodnje školjke zamenjajo prostor. Kuhamo še 1-2 minuti, dokler se školjke ne odprejo.
  6. Školjke preloži v skledico – pomagaj si z zajemalko. Tiste, ki se niso odprle zavrzi.
  7. K belem vinu ali moštu prilij smetano (če jo boš uporabil) in segrej. Vreti ne sme. Dodaj peteršilj, nato pa vse skupaj z zajemalko polij po školjkah.

Kako klapavice ješ? Primi jo z roko, posrkaj vsebino ali si pomagaj z dvema polovičkama školjčne lupine.

Jej s čilijevo omako ali česnovo majonezo.

 

Zapomni si: če so školjke odprte, če plavajo na vodi ali se ne zaprejo, ko to poskusiš narediti, jih vrzi stran. Takšnih ne kuhaj in ne jej.

 

Za prilogo priporočam masten čips.

Saj se ti, medtem ko pripravljaš klapavice, verjetno ne da pražiti še krompirja? Raje ga speci v pečici na majhni količini olja. In zraven? Čili omaka, ki je kot nalašč za žur.

 

Sestavine: 900 g krompirja, 2 žlici oljčnega olja in sol.

 

Priprava:

  1. Pečico segrej na 240 stopinj C.
  2. Krompir ostrgaj in popivnaj s papirnato brisačo. Vsakega prereži na polovico, da dobiš kose.
  3. Znova osuši. Pred peko ga stresi s soljo in oljem vred v veliko plastično škatlo ali vrečko in pretresi.
  4. Krompir zvrni v pekač in ga razporedi. Peci 30-40 minut, dokler ne postane zlato rjav.

 

Druga varianta: namesto navadnega krompirja vzemi sladkega (batata) – olupi ga in v tem primeru, namesto oljčnega vzemi sončnično olje. Peci dokler krompir ne porjavi.