RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Pečena hobotnica s krompirjem v glineni posodi

Slika recepta: Pečena hobotnica s krompirjem v glineni posodi

PEČENA HOBOTNICA S KROMPIRJEM V GLINENI POSODI

 

Potrebujemo: 3 hobotnice (vsaka okrog 1 kg), 2 kg mladega krompirja, glavico česna, peteršilj, sol, poper, 1 list lovorja, 2 dl suhega vina (rose ali belega), 1 dl olivnega olja in

1 limono.

 

Hobotnice očistimo, jim odstranimo drobovino, glave in oči ter jim odrežemo lovke. Od ene hobotnice dobimo osem lovk in vrečasto telo.

Vsako lovko dobro potolčemo s kladivom za meso. Namen tega je, da se meso čim bolj zmehča. Še boljše je, če jih za par dni zmrznemo ali jih kupimo že zmrznjene.

Ko smo lovke dobro potolkli, jih narežemo na 5 do 6 centimetrov dolge kose. Vrečasto telo lahko pustimo v enem kosu. Narezane hobotnice damo v posodo na ogenj. Ni treba dodajati vode, ker bo meso hobotnic pustilo svoj sok.

Hobotnice kuhamo v lastnem soku okrog pol ure. V glinasto posodo damo mlad krompir, ga posolimo in mu dodamo narezane hobotnice. Vse skupaj zalijemo z olivnim oljem in premešamo. Posodo pokrijemo in pustimo, naj se peče pol ure.

V posebni posodi pomešamo strt česen, nasekljan peteršilj, olivno olje, limonin sok in vino. Posodo odkrijemo in hobotnice s krompirjem zalijemo s pripravljeno omako. Vse skupaj premešamo, če je treba solimo in popramo, dodamo list lovora, malo rožmarina in pokrito posodo spet vrnemo na ogenj.

Po dvajsetih minutah do pol ure, jed postrežemo. K jedi ponudimo suho rose ali belo vino.