RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

MORSKI VRAG Z RAGUJEM IZ ŠKOLJK

Slika recepta: MORSKI VRAG Z RAGUJEM IZ ŠKOLJK

MORSKI VRAG Z RAGUJEM IZ ŠKOLJK

Potrebujemo: 1 kg morskega vraga (bez kože), sol, sveže zmlet poper, 700 g klapavic, 1 šalotko, 4 stroke česna, 5 jedilnih žlic olivnega olja, 1 timijanova vejica, 1/8 l suhega belega vina, 2 jedilni žlici sladke smetane, 80 g ledeno hladnega masla, kajenski poper, nekaj limoninega soka, 2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja, 2 jedilni žlici sesekljane bazilike.

Morskega vraga solimo in popramo. Školjke pod tekočo hladno vodo temeljito očistimo. Odprte izločimo. Šalotko in strok česna olupimo in narežemo na drobne kocke. Dve jedilni žlici olja segrejemo v globoki ponvi, v njej rahlo podušimo kocke šalotke in česen. Dodamo školjke in timijanovo vejico. Vse skupaj zalijemo z belim vinom in pokrito na močnem ognju kuhamo toliko časa, dokler se lupine školjk ne odpro. Školjke vzamemo ven in jih nekoliko ohladimo. Še zaprte školjke izločimo. Izločimo meso školjk. Školjčno juho precedimo in pustimo, da do polovice povre. V školjčno juho vmešamo sladko smetano in pustimo, da se kremasto zgosti. S paličnim mešalnikom vmešamo maslo v koščkih, začinimo s soljo, poprom, kajenskim poprom in limoninim sokom. Na koncu vmešamo še meso školjk, peteršilj in baziliko. Pečico ogrejemo na 220 C. Preostalo olje segrejemo v ponvi, primerni za pečenje v pečici in v njej na močnem ognju popečemo morskega vraga s preostalimi neolupljenimi stroki česna. Ponev vstavimo v ogreto pečico in pečemo ribo do konca, približno 8 do 10 minut. Morskega vraga obložimo z ragujem iz školjk, po želji okrasimo s timijanovimi cvetovi in postrežemo.