RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Postrvi na tri posebne načine

Slika recepta: Postrvi na tri posebne načine

Tri posebne jedi iz šarenk, s katerimi bomo vedno navdušili naše goste. Uporabite lahko tudi druge postrvi.


ŠTRUKELJ S POSTRVINIM NADEVOM IN VINSKO OMAKO

Potrebujemo: zavitek oziroma list vlečenega testa.

Za nadev iz postrvi potrebujemo: 1 večjo postrv, maslo, strok česna, jajce, 1 dl belega suhega vina, žlico parmezana, sol in poper.

Kuhani postrvi odstranimo kosti in kožo ter jo na maslu na hitro prepražimo (se razdrobi). Dodamo malo česna in zalijemo z vinom. Povremo in ohladimo. Nato dodamo še jajce, nariban parmezan, sol in poper ter dobro  premešamo.

Gobov nadev: 1 čebula, 20 dag gob, 1 dl sladke smetane, olje, sol in poper.

Na čebuli prepražene gobe zalijemo s smetano, povremo in pripravimo pire (zmiksamo s paličnim mešalnikom).

Oba nadeva po dolgem zaporedno namažemo na vlečeno testo (vsakega na eno tretjino, ena tretjina naj ostane brez nadeva), ga tesno zavijemo in damo v prtič ali alu folijo ter skuhamo. Štruklje ponudimo z omako.

Omaka: 1 čebula, 2 paradižnika, maslo, 0,3 dl vermuta, 2 dl belega suhega vina, 3 dl ribjega fonda in 2 dl sladke smetane.

Na maslu prepražimo sesekljano čebulo in na drobno narezana paradižnika, ki smo ju prej olupili in jima odstranili semena. Dodamo vermut, vino in ribji fond ter pol ure kuhamo. Nato dodamo še smetano, prevremo in pregnetemo s paličnim mešalnikom.


HRUSTLJAVA POSTRV S KISLIM ZELJEM

Za 4 osebe potrebujemo: 4 manjše postrvi, sol, limonin sok, koruzno moko, olje, 0,5 kg kislega zelja, 25 dag prosene kaše in žlico kisle smetane.

Postrvi razrežemo na kotletke, jih začinimo s soljo in malo limoninega soka. Povaljamo jih v koruzni moki in ocvremo v vročem olju, tako da so hrustljavo zapečeni.
Kislo zelje skuhamo skupaj s proseno kašo. Dobro odcedimo, dodamo malo kisle smetane in začinimo.
Na krožnik položimo kepico zelja s proseno kašo, kotlete postrvi in ponudimo.


POSTRVJI FILE NA ŽARU S FIGAMI IN AJDOVO OMLETO

Za 4 osebe potrebujemo: 2 večji postrvi, sol, limonin sok, maslo, 8 svežih fig in 5 dag mandljevih palčk.

Ajdova omleta: ajdova moka, bela moka, mleko, sol, jajce, mešana zelenjava  (korenje, por, zelena) in malo kvasa.

Postrvi očistimo, filiramo in fileje solimo ter pokapamo z limoninim sokom. Spečemo jih na maslu. Zraven popečemo še na kolobarje narezane fige. Posebej popražimo mandljeve palčke.
Ponudimo na ajdovi omleti, ki jo pripravimo tako, da razžvrkljamo jajce ali dve, dodamo pol ajdove in pol bele moke (toliko, da dobimo gosto zmes), dodamo mleku malo raztopljenega kvasa, sol in narezano sezonsko zelenjavo. Dobro premešamo, testo naj bo gosto, in čez čas spečemo majhne omlete.

Zarja Klun, Ljubljana