RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Som na žaru..

Slika recepta: Som na žaru..

Som na žaru

Som med ribiči velja za ne prav brihtno ribo. O njegovi bistrosti krožijo številne šale. Zato pa lahko rečemo, da je soma v kuhinji sila enostavno pripraviti. Odlikuje ga fino, belo meso, praktično brez kosti. Lahko ga pečemo celega, filiramo, narežemo na kose ali kocke brez kosti. Od vseh rib je najlažje pripraviti ravno soma. Meso je vedno belo in nadvse okusno, z dodatkom začimb pa lahko pričaramo nebeške okuse v samo nekaj minutah.

Soma ribiči radi pečejo na žaru. Manjše some narežemo na zarebrnice in jih pečemo s kožo, večjim slečemo kožo in jim odstranimo vso maščobo. Tako pripravljeno meso soma solimo in potresemo s česnom v prahu in na hitro spečemo na žaru. Začimbe izbirajte po svojem okusu. Somovo meso se jih rado navzame.

Posebna specialiteta je pečena somova glava pod peko. Kos soma bo popravil in rahlo zgostil še tako dober ribji paprikaš ali čorbo. Naši vzhodni sosedje ga radi pripravljajo v »perkoltu« s širokimi rezanci in sirom.

Za hitro in nadvse okusno malico priporočam soma na žaru. Dober tek.