RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Sulec Čelo

Slika recepta: Sulec Čelo

Sulec
Sulec je največja trofeja, ki jo lahko ribič ujame v naših vodah. Sulčarji ga lovimo od 15. oktobra do 14. februarja. Sulca lahko v bolje založenih ribarnicah ali direktno v ribogojnicah tudi kupite. Zaradi svoje izjemnosti, velikosti, redkosti in ne nazadnje tudi cene je sulec riba za svečane priložnosti. Pripravite ga za posebne priložnosti in posebne goste. Postrezimo ga tujcem, da se bodo Slovenije še dolgo spominjali.

PAPRIKE POLNJENE SULCEM 
Meso sulca narežemo na kose 3x5 cm, nasolimo in damo v marinado, ki jo pripravimo iz paradižnikove mezge, česna, peteršilja in malo rožmarina.
Pripravimo še Čelotovo omako, za katero potrebujemo: česen, peteršilj, eno žlico majoneze, eno žlico kisle smetane, 2dl pogretega olivnega olja. Vse skupaj zmešamo.
Kose sulca prepražimo in ga odcedimo na papirnati brisači ali krpi. Skuhamo krompir in naredimo pire. Zeleno papriko očistimo in jo polnimo s krompirjevim pirejem in kosom pečenega sulca, ki smo ga namočili v Čelotovi omaki. Vse skupaj zložimo na pekač ali pod peko in potresemo s parmezanom. V pečici pečemo na 180 stopinj, 20 min ali pod peko okrog 30 minut. Pod peko je sulec najboljši.

SULČEVA GLAVA POD PEKO 
Glavo in meso sulca mariniramo. Med tem olupimo krompir in ga prevrtamo. V prevrtan krompir damo meso Sulca, ki smo ga prej pomočili v Čelotovi omaki. V  peko okrog glave Sulca zložimo polnjen krompir. Vse skupaj polijemo z mešanico olivnega olja in vode (1dcl vode – 2 dcl olja). Pokrijemo peko z žerjavico in pečemo 45 min (po 35 minutah malo preverimo).


Munib Crnalič - Čelo