RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Som je odlična riba

Slika recepta: Som je odlična riba

 

Som je odlična riba, ki jo ljudje pri nas bolj po redko dobijo na krožnik. Riba je sicer brez lusk, vendar jo običajno slečemo iz kože. Odstranimo vso vidno maščobo. Ribo razkosamo na primerne kose in pripravimo. Meso je belo, brez kosti brez intenzivnega ribjega okusa, ne mastno ne suho. Skratka enostavno za pripravo in izredno okusno, primerno za pripravo na nešteto načinov. Pri vašem naslednjem obisku ribarnice zahtevajte soma in poskusite.

PRAŽENI SOMOVI KOTLETI
Potrebujemo: 6 somovih kotletov, limono (6 rezin), okrasni peteršilj, moko, olje, sol.


Kotlete solimo in jih pomokamo. Na žar damo malo olja in ga dobro segrejemo.
Kotlete pečemo na obeh straneh in ko so pečeni jih damo na segret pladenj.
Na vsak kotlet položimo rezino limone in ga okrasimo s peteršiljem. Kot prilogo ponudimo dobro krompirjevo solato s paradižnikom in papriko.

SOM NA RAŽNJU
Potrebujemo: soma - 2kg, vino - 1dl, kis - 2dl, olje - 0,5dl, eno čebulo, lovor, rožmarin, baziliko, limonino lupino, drobtinice in peteršilj.


Ribo očistimo, operemo, odcedimo in solimo ter jo pustimo malo stati. Zmešamo vino in kis, dodamo rožmarin, baziliko, nastrgano limonino lupino in na rezine narezano čebulo. To vse kuhamo in ohlajeno polijemo po somu. Ribo pustimo stati v marinadi 2 - 3h. Potem damo soma na raženj. Marinado odcedimo, dodamo olje in prekuhamo. Medtem, ko se som peče ga polivamo z marinado. Pri koncu pečenja soma posipamo z drobtinami in nasekljanim peteršiljem.

SOM  S ŠAMPONJONI
Potrebujemo: soma - 1,5 kg, šampinjone - 20dkg, 1 čebulo, slanino - 10dag, črno vino - 1,5dl, 1  žlico moke, malo konjaka, olje, paradižnik, papriko, sol, poper.

Očiščenega soma narežemo na kose težke približno 10 - 15 dag.

 

Čebulo in slanino prepražimo na drobne kockice in jih skupaj dušimo. Potem dodamo narezan paradižnik, papriko in šampinjone. Na koncu dušenja damo malo moke, vina, soli in popra. V to maso damo še pečene kose soma, malo konjaka in vse skupaj pečemo v pečici še 10 minut. Če smo v naravi lahko jed iz tega izrednega recepta pripravimo v peki ali litoželezni skledi.


Dušan Gaberc