RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Smuč

Slika recepta: Smuč

datum: 29.1.2012

Mitja Omerzu

Smuč je kralj ribje kuhinje

V naši družini krepko štrlimo iz slovenskega povprečja porabe ribjega mesa. Ribji paprikaš je družinska jed, radi imamo dimljene ribe, pogosto preizkušamo nove načine za pripravo jedi, tekmujemo na kuharskih tekmovanjih v pripravi ribjih jedi. Nekaj osvojenih medalj mi kljub mladosti daje pravico napisati ta kuharski nasvet. Mami zna pripraviti skoraj vse ribe. Radi imamo krapa, ščuko, lipana, linja. Oče pravi, da je najokusnejši menek, takoj za njim pa sta ostriž in smuč. Smuč je na mizi ob največjih praznikih. Pri nas ga je težko uloviti, niti kupiti ga ni enostavno. Na trgu ga redko dobite in sodi med najdražje ribe. Po prvem zalogaju v vaših ustih boste na ceno smuča pozabili. Smuč je zdrav, nebeško okusen, brez odvečnih kosti. Smuč je kralj ribje kuhinje.

Smuč na krompirju
Potrebujemo: 1,5 do 2 kg smuča, 2 dl olja, strok česna, vejico peteršilja, ¼ l kisle smetane, sok cele limone in eno limono.

Smuča očistimo in natremo s soljo in česnom. Na tanke rezine narezan in osoljen krompir spečemo v pečici, v posodi, v katero smo nalili 1,5 dl olja, vendar le do polovice. Na pol spečen krompir potegnemo iz pečice in nanj položimo smuča, le tega pa obložimo z rezinami limone in prelijemo z zmesjo kisle smetane, limoninega soka  in pol dl olja. Pečemo  pol ure v pečici na 150 stopinj. Po pol ure ribo spet prelijemo s kislo smetano in pečemo še pol ure.

Smuč v omaki
Potrebujemo: 1 kg smuča, 1 l vode, 4 žlice kisa, 5 zrn popra, 1 čebula, 5 dag korenja.
Za omako: 1 vrečko majoneze, 5 dag kisle smetane, čajna žlica gorčice, vejico peteršilja.

V večjo plitko posodo nalijemo vodo, ji dodamo kis, solimo, poper, očiščeno čebulo in korenček ter kuhamo na zmernem ognju 15 minut. Zmanjšamo ogenj, dodamo na kose narezanega smuča, pokrijemo in kuhamo še 15 minut. Omako pripravimo tako, da zmešamo kislo smetano, majonezo in gorčico, malo pogrejemo, solimo, popramo in primešamo sesekljano vejico peteršilja. Ribo vzamemo iz vode, jo odcedimo in položimo na ogrete krožnike ter prelijemo s pripravljeno omako. Kot prilogo postrežemo na kose narezan krompir začinjen z maslom in posut s sesekljanim peteršiljem (o vinu se posvetujte z urednikom).