RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

NE POZABIMO NA RIBE IN RIBJE IZDELKE!

Slika recepta: NE POZABIMO NA RIBE IN RIBJE IZDELKE!

NE POZABIMO NA RIBE IN RIBJE IZDELKE!

 

 

Kljub veliko prednostim uživanja rib še vedno redko posežemo po njih. Večino ljudi moti njihov vonj. Ko za kosilo pripravimo sardele ali skušo, se še dva dni ne znebimo vonja iz stanovanja. Tak je najpogostejši izgovor. Pa ni nujno, da je vedno tako.

 

Vsa zgodba o kakovosti rib se začne z njihovim življenjskim okoljem in ulovom. Kakovost vode in hrane je odločilnega pomena za vonj in okus ribjega mesa. Različne tehnike lova pomembno vplivajo na kakovost rib. Jasne, izbočene oči, svetlikajoče se barve, temno rdeče škrge, čvrsto meso ter svež vonj po morskih algah in jodu so glavne značilnosti za kakovostno »plavo« ribo. Sardele, skuše, tuni in sardoni so glavni predstavniki te skupine. Za to skupino rib velja v stroki tudi izraz »mastne ribe«. Pa ne pomislimo takoj, da je »mastno« slabo. To pomeni, da imajo te vrste rib v povprečju več maščobe kot bele ribe. Količina maščob pa je odvisna tudi od letnega časa.  Predvsem pri sardeli se vsebnost maščobe jeseni giblje od 0,5% pa do 20%, pri skuši pa naraste tudi čez 31%.

 

Vendar pa se v ribji maščobi skriva veliko dobrega za naše zdravje. Veliko študij poudarja pomen ribjih maščob, še posebej omega-3 maščobnih kislin, katere ribe največ vsebujejo. Le-te ugodno vplivajo na srčno-žilni sistem, na hitrejše okrevanje pri raznih boleznih (rak, kožne in srčno-žilne bolezni). Dvakrat tedensko naj bi zdravi ljudje zaužili en obrok t.i. »mastnih rib«. Maščobe pa so hkrati glavni vir neprijetnega vonja. Zakaj? So nosilci vonja v hrani in pomembno oblikujejo njeno aromo. Maščobe znatno doprinesejo k popolnosti okusa in dvignejo kakovost mesa, gledano s stališča večje okusnosti hrane.

 

Za različne vrste mesa velja, da jih pripravljamo na različne načine. Enako velja za ribe. Splošno načelo je, da se bolj mastne ribe (skuša, sardela, losos) pripravljajo s postopki pečenja, praženja, tudi kuhanja v vodi. Bolj puste ribe (morski pes, list, oslič, polenovka) pa so primernejše za cvrtje, dušenje, kuhanje v vodi in pari ter za mikrovalovno segrevanje. Žal velikokrat zaradi pomanjkanja časa in v želji, da vseeno nekaj postorimo za svoje zdravje, ribo enostavno ocvremo. Med starimi recepti istrskih gospodinj lahko najdemo mnogo receptov, ki narekujejo drugačne načine priprave rib. Naštejmo nekatere: marinirane sardele, ribe na brodet, pečene skuše v pečici ali na gardeli, ciplji v pečici in še kaj. Tudi cvrle so jih in jih pripravljale na šavor.

 

V današnjem hitrem času pa si lahko zdrav in hiter obrok privoščimo tudi v obliki ribje konzerve. Proizvajalec konzerv kakovostne sardele očisti, skuha, jim doda olje ali omako, jih hermetično zapre v konzervo in sterilizira.Visoka temperatura uniči vse mikrobe, zato ribja konzerva zdrži več let. Izdelki iz sardel, Sardine, so prav tako odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Z eno konzervo Sardin v rastlinskem olju v telo vnesemo v povprečju do 2,0 g omega-3 maščobnih kislin, s čimer pokrijemo polovico tedenskih potreb po njih. Priporočljivo je izbrati konzervo, ki je brez konzervansov in ostalih aditivov ter brez glutena. Proizvaja jih edini slovenski proizvajalec ribjih konzerv.

 

Velikokrat se zgodi, da sardele ocvremo in se nikakor ne moremo znebiti vonja iz stanovanja. Da bi vseeno zaužili vse dobro, kar nam mala sardela ponuja, si jo lahko pripravimo malo drugače. Ponujamo vam recept za sardelin namaz, ki je lahko odlična malica ali okusna večerja.

 

 

Sestavine:

2 konzervi Sardin v rastlinskem olju Delamaris,

10 g masla,

1 čajna žlička gorčice,

1 čajna žlička limoninega soka,

2 stroka česna,

sol, poper

 

Priprava: Iz konzerve sardin odlij olje in ga shrani. Sardine stresi v mešalec, dodaj maslo, gorčico, česen, limonin sok, sol in poper ter dobro zmešaj. Če zmes ni dovolj mazava, dodaj olje, ki si ga shranil.

 

Nasvet: Sardelin namaz še izboljšamo, če mu dodamo 2 fileta slanih inčunov in 2 kapri.

 

 

Mateja Perkovič Hudovernik, Delamaris